Nederlandse Zionisten kiezen religieus

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 24 sep 1997 CIDI EU SYRIE

Likoed Nederland zal geen vertegenwoordiger kunnen sturen naar het Wereld Zionistencongres, dat in december aanstaande voor de 33e maal in Israel wordt gehouden. Ook de Bonz (Onafhankelijk Zionisten) valt buiten de prijzen. Deze maand konden de leden van de Federatie Nederlandse Zionisten (FNZ) hun vertegenwoordigers voor dit congres kiezen.

Van de 1400 FNZ-leden stemden er iets meer dan 800. Daarvan gingen 89 stemmen naar de Likoed en 94 naar de Bonz. Winnaar werd Arza (Liberaal-Religieuze Zionisten) met 285 stemmen, gevolgd door Mizrachi (Religieus Zionisten) met 223 stemmen. Poalei Zion (Socialistische Zionisten) kan ook een afgevaardigde sturen; zij kregen 115 stemmen.

Nederland kan slechts drie afgevaardigden naar het congres sturen in plaats van de gebruikelijke vijf. Het kiescollege van het Wereld Zionistencongres heeft de 500 ter beschikking staande zetels moeten herverdelen, omdat nu ook Zionistische organisaties uit Oost-Europa deel uitmaken van de WZO. De FNZ heeft aangekondigd tegen de beslissing van het kiescollege in beroep te gaan. De organisatie heeft goede hoop uiteindelijk met vier afgevaardigden te kunnen gaan.