Neef Arafat sluit vergiftiging niet uit

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 22 nov 2004 PALESTIJNEN

NOS Nieuws

De artsen die de onlangs overleden Yasser Arafat hebben behandeld, hebben geen aanwijzingen gevonden dat de Palestijnse president is vergiftigd. Dat heeft de neef van Arafat, Nasser al-Kidwa, in Parijs gezegd. Hij voegde er echter aan toe dat het niet wil zeggen dat Arafat niet is vergiftigd.

Nadat al-Kidwa vanochtend de medische dossiers van Arafat had ontvangen, verklaarde hij de dossiers geen uitsluitsel geven over de doodsoorzaak. Maar: “Ik geloof dat de Israëlische autoriteiten grotendeels verantwoordelijk zijn voor wat er is gebeurd.” De neef gaf toe dat hij het 558-pagina’s tellende dossier nog niet had gelezen. Toch wilde hij vergiftiging als doodsoorzaak niet uitsluiten.

Mysterieus

"We sluiten vergiftiging niet uit. Maar we zeggen ook niet dat hij vergiftigd is, want we hebben geen bewijs dat er vergif is gebruikt."

Al-Kidwa verzocht de Franse autoriteiten om inzage in de stukken om helderheid te verschaffen over de doodsoorzaak van zijn oom. De Palestijnse leider overleed anderhalve week geleden in een militair ziekenhuis bij Parijs. De leider leed aan een mysterieuze bloedafwijking.

Bij gebrek aan een duidelijke doodsoorzaak barstten de speculaties na Arafats overlijden los. Veel Palestijnen denken dat hij door Israël is vergiftigd.