Negen VN-resoluties tegen Israel aangenomen bij Algemene Vergadering

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 16 nov 2018 GOLAN NEDERLAND VN

Het was weer eens een heus anti-Israel feest bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Niet minder dan negen resoluties, allen met veroordelende teksten over Israel, passeerden de revue. De overige 192 landen konden vandaag rekenen op nul berispende teksten van de VN. Nederland stemde voor acht van de negen resoluties.

Hieronder een overzicht van de negen resoluties:

In de tekst met betrekking tot UNRWA worden “grote zorgen” geuit over de gevolgen van recente militaire operaties door Israel in de Gazastrook. Verzwegen wordt dat deze operaties plaatsvonden om het afschieten van honderden raketten door verschillende terreurbewegingen op Israelische dorpen en steden tegen te gaan. Israel en Israel alleen wordt in de resolutie bij naam genoemd en opgeroepen de veiligheid van UNRWA-werknemers te waarborgen. Aan terreurbeweging Hamas – die de Gazastrook bestuurt – en andere landen waar UNRWA actief is, wordt een dergelijke oproep niet gedaan.

In de resoluties met betrekking tot Israels bezetting van de Syrische Golan wordt gesproken van “onderdrukking” door Israel van de lokale bevolking. Israel wordt opgeroepen de bezetting van de Golan te beëindigen en haar wetgeving op het gebied niet toe te passen. Specifiek wordt aangemaand geen Israelisch staatsburgerschap toe te kennen aan de Syrische bevolking in de Golan. 

Voor het eerst heeft de vertegenwoordiging van de Verenigde Staten tegen de resolutie met betrekking tot de Golan gestemd. In een statement liet de Amerikaanse missie bij de VN weten “niet langer zich te onthouden bij de VN haar nutteloze jaarlijkse stemming over de Golan.” De resolutie, aldus het persbericht, “is simpelweg bevooroordeeld tegen Israel.”

Nederland stemde voor acht van de resoluties. Slechts één resolutie kon op een Nederlandse onthouding rekenen: Resolutie A/C.4/73/L.21 betreffende een comité dat onderzoek doet naar Israelische praktijken in de bezette gebieden. Nederland doet dus mee aan de dubbele standaard die scheer en inslag bij de VN is. Dit ondanks een vorig jaar door de Tweede Kamer aangenomen motie tegen anti-Israel obsessie bij de VN