Negev bruist van leven

IN ANDER NIEUWS / Door: MIKE DURAND / 14 mei 2013 EGYPTE ISRAEL

Sprinkhanen in SinaiDe Israelische Negevwoestijn wordt overstroomd door een sprinkhanenplaag van bijbelse proporties. De insecten vernietigen alles op hun pad. Dankzij het warme weer en de transformering van de woestijn tot ‘graanschuur’ van Israel gedijt ook de sprinkhaanpopulatie in dit gebied. Lokale boeren zeggen dat dit de ergste sprinkhanenplaag is in decennia en een grote bedreiging voor de oogst.

Het ministerie van Landbouw neemt de opmars van de sprinkhanen serieus en heeft vrachtwagens, vliegtuigen en helikopters ingezet om de insecten met pesticiden te bestrijden en de schade aan de gewassen te beperken. Lior Katari van het ministerie van Landbouw zei tegen NBC News dat ‘ze [de sprinkhanen] op het moment makkelijk te bestrijden zijn’, maar dat het ergste nog moet komen. Over twee of drie dagen zullen de sprinkhanen vleugels hebben ontwikkeld en dan kan de plaag een agrarische ramp worden. Busladingen vrijwilligers uit alle delen van Israel reizen nu af naar de Negev om te helpen met de bestrijding.

De sprinkhanenplaag is een jaarlijks terugkerend fenomeen. In maart komen volwassen sprinkhanen uit Soedan via de Egyptische Sinaiwoestijn aan in Israe,l waar zij miljarden eitjes in het zand leggen die dan in mei uitkomen. De grote hoeveelheid sprinkhanen lijkt op een groen tapijt dat langzaam voortkruipt en de insecten maken een oververdovend kabaal tijdens hun eetfestijn.