Netanyahu bevriest bouw van nederzettingen op de Westbank

Premier Benjamin Netanyahu kondigde woensdagavond een bouwbevriezing van tien maanden aan op de Westelijke Jordaanoever. De tijdelijke bouwstop geldt niet voor Oost-Jeruzalem en niet voor de bouw waarvoor al toestemming gegeven was. De Palestijnse Autoriteit heeft al aangegeven dat de concessie de vredesonderhandelingen niet dichterbij brengt, omdat het geen totale bouwstop betreft.

De bevriezing geldt voor tien maanden in de Westelijke Jordaanoever. De bouw in Oost-Jeruzalem, de bouw waarvoor al toestemming was gegeven en de bouw van openbare gebouwen zoalsscholen en synagogen gaan wel door.

Met de bevriezing hoopt Israel de vredesonderhandelingen weer nieuwleven in te blazen.  ,,Vele vrienden vertelden ons dat wanneer Israelde eerste betekenisvolle stap doet richting vrede, de Palestijnen en deArabische staten zouden reageren,” aldus Netanyahu in eenpersconferentie nadat het plan was goedgekeurd door het parlement.

De Palestijnse premier Salam Fayyad reageerde echter niet positief. Hijverklaarde dat de Palestijnse Autoriteit nog steeds een totale bouwstopwil, inclusief een stop in Oost-Jeruzalem, voordat ze met Israel om detafel gaat zitten. Israel is echter niet van plan om de bouw inOost-Jeruzalem op te geven. ,,We leggen geen beperkingen op het bouwenin onze soevereine hoofdstad.”

De VS zegt blij te zijn met de bevriezing, maar handhaven hun standpunt dat er een totale bouwstop moet komen in de nederzettingen. De bouw in nederzettingen was al lange tijd eenstruikelpunt in de vredesonderhandelingen, die strandden na de Gazaoorlog.

Lees hier het standpunt over de nederzetting van het CIDI.