Netanyahu en Barroso tekenen samenwerkingsovereenkomst

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 9 jul 2012 EU IRAN PALESTIJNEN REGERING WATER

Premier Netanyahu had vandaag een ontmoeting in Jeruzalem met de voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso. Zij bespraken een aantal belangrijke zaken.

De gespreksthema’s varieerden van het belang van de uitbreiding van samenwerking tussen Europa en Israel, de kwestie Iran en de hervatting van vredesbesprekingen met de Palestijnen. In vervolg op de ontmoeting tekenden Netanyahu en Barroso een samenwerkingsovereenkomst tussen Israel en de EU ten bate van onderzoek en ontwikkeling (R&D) op het gebied van energie en water.

Eind vorige week was er een Nederlandse handelsmissie naar Israel, die vooral geïnteresseerd was in de gaswinning: voor de kust voor Haifa zijn grote hoeveelheden gas ontdekt. De Israelische gassector zit in een beginstadium en daardoor is er in de gehele energieketen veel vraag naar expertise, technologie, producten en personeel. Dit biedt grote kansen voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in de gas- en energiesector.

Netanyahu noemde de overeenkomst “een belangrijke mijlpaal":  "Israel is een technologisch land en Europa is onze grootste handelspartner. We zitten in een decennium, in een eeuw van innovatie en hoe meer we samenwerken des te meer profijt onze samenlevingen hiervan zullen hebben”, zei hij.
Ook EC-voorzitter Barroso sprak van 'een belangrijk document': “Het betreft één van de meest belangrijke gebieden van samenwerking tussen de Israel en de EU, wetenschappelijk onderzoek en technologische ontwikkelingen.”

Barroso gaf volgens de woordvoerder van Netanyahu aan dat zijn bezoek aan Israel gezien moet worden als onderstreping van de betrokkenheid van de EU met Israel. De voorzitter van de EC herhaalde verder dat de EU achter een twee-staten-oplossing staat.

Bron: Israelisch ministerie van Buitenlandse Zaken