Netanyahu grijpt in tegen plan voor bussegregatie

netanyahu steunt koerdistanDe Israelische premier Netanyahu heeft zijn minister van Defensie Yaalon opzij gezet en diens plan afgeblazen om Palestijnen van Israeli’s te scheiden in bussen op de Westbank. Een woordvoerder van het kantoor van de premier deelde woensdag 20 mei mee dat Netanyahu het plan “onaanvaardbaar” vindt en dat hij minister Yaalon heeft gesproken, waarna er is besloten om het plan geen doorgang te laten hebben.

Eerder op woensdag had Yaalon juist een drie maanden durend pilot-programma gelanceerd waarbij Palestijnen en Joden gesegregeerd zouden reizen in bussen op de Westbank. Het plan ontstond na herhaaldelijke klachten van Joodse kolonisten, die zeiden dat Palestijnse arbeiders een bedreiging voor de veiligheid zouden vormen. Ook zijn er regelmatig meldingen over seksuele intimidatie van vrouwelijke Joodse buspassagiers. Duizenden Palestijnse arbeiders maken dagelijks gebruik van de busdiensten om naar hun werk in Israel te reizen.

De beslissing van de minister van Defensie om Israeli’s en Palestijnen te scheiden op de bussen op de Westoever leidde vandaag onmiddellijk tot een boze reacties in Israel. Critici spraken van een vorm van apartheid. Oppositieleider Isaac Herzog schreef op zijn FaceBook-pagina dat de beslissing van Yaalon een “vlek op het gezicht van het land” is en de “scheiding tussen Palestijnen en Joden binnen het openbaar vervoer een nodeloze vernedering is”. Zehava Galon, leider van de Meretz-partij, ging nog verder, en zei: “Zo ziet Apartheid eruit.”