Netanyahu hint dat Israël achter aanval op Syrisch Quneitra zit

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 2 aug 2019 IDF SYRIE

Syrische staatsmedia meldden gisteren een Israëlische aanval op de stad Quneitra. Diezelfde dag hintte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat het om een Israëlische actie tegen Iran en Hezbollah gaat.

Volgens Syrisch staatsmedium SANA had Israël overdag een raket op Quneitra afgevuurd. SANA meldde schade maar geen gewonden als gevolg van de aanval op de verlaten stad die in het door Syrië gecontroleerde deel van de demilitariseerde Golan ligt. 

Nieuwsnetwerk Al Arabiya claimt dat de raketbeschieting volgde op waargenomen bewegingen van leden van Hezbollah in Quneitra. De Libanese terreurbeweging, gesteund door Iran, tracht zich in Syrië aan de grens met Israël in te graven. Eerder deze maand zou de hooggeplaatste Hezbollah-terrorist Mushar Zidan al dodelijk zijn getroffen bij een aanval door een IAF-drone op zijn auto nabij Qubeitra. Zidan was naar verluidt als commandant verantwoordelijk voor het realiseren van een Hezbollah-aanwezigheid in de verlaten stad.

Na de raketbeschieting op Quneitra gisteren leek Netanyahu diezelfde dag te bevestigen dat Israël achter de aanval zit. Bij een herdenkingsceremonie voor de zionistische denker Ze’ev Jabotinsky zei de Israëlische premier: “We verdedigen onszelf ten alle tijden”. Hij hintte dat hiervan ook sprake was met betrekking tot de gebeurtenis in Syrië: “Aan het noordelijke front treden we op tegen Iran en Hezbollah, waar jullie op dit moment ook over horen”.

Het is geen geheim dat Israël regelmatig posities en wapenleveringen van Iran en diens proxies in Syrië bombardeert. In september 2018 maakte de IDF bekend dat jaar niet minder dan 200 luchtaanvallen in Syrië uit te hebben gevoerd. Volgens het Israelische leger waren de missies gericht tegen de ingraving van Iran en diens proxies in Syrië. De Islamitische Republiek vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog en recent hebben de twee regimes een militaire samenwerkingsovereenkomst getekend. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt tevens van de gelegenheid gebruik om geavanceerde wapens aan terreurbeweging Hezbollah in Libanon te leveren. Hiervoor maakt het gebruik van een strategische corridor die vanuit Iran via Irak en Syrië naar Libanon loopt.