Netanyahu: misschien zit Belgische luchtmacht achter aanval in Syrië

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 14 feb 2020 IAF IRAN NETANYAHU SYRIE

Syrië beschuldigt Israël van een luchtaanval nabij Damascus. De Israëlische premier Netanyahu beweert niet te weten wat er donderdagnacht is gebeurd: “Misschien was het de Belgische luchtmacht”.

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn meerdere wapendepots in de buurt van het internationale vliegveld Damascus met door vliegtuigen afgevuurde raketten getroffen. De aanval gebeurde een paar uur nadat een vrachtvliegtuig uit Iran goederen had gelost in de Syrische hoofdstad. Vermoedelijk ging het om een wapenlevering. Volgens het in Londen gebaseerde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn bij de luchtaanval vier leden van de Iraanse Revolutionaire Garde en drie Syrische militairen omgekomen.

Tijdens een radio-interview op vrijdagochtend, werd de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gevraagd over de luchtaanval. Netanyahu gaf aan geen commentaar te geven op operaties, wat gebruikelijk is bij dit soort gebeurtenissen. Schertsend voegde hij hieraan toe: “Ik weet niet wat er vannacht is gebeurd, misschien was het de Belgische luchtmacht”.

Een week geleden vonden ook luchtaanvallen rondom Damascus plaats. Hierbij zouden 23 leden van de Revolutionaire Garde en Iraanse proxies zijn omgekomen. De Israëlische minister van Defensie Naftali Bennett lijkt te erkennen dat de Israëlische luchtmacht achter deze aanval zit. Afgelopen weekeinde reageerde hij: “Buitenlandse media rapporteerden deze week dat 23 Syriërs en Iraniërs zijn omgekomen. Dat zijn grote getallen en we zullen meer en meer doen”.

Het is geen geheim dat Israël regelmatig Iraanse posities en wapenleveringen in Syrië bombardeert. Iran vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog en recent hebben de twee regimes een militaire samenwerkingsovereenkomst getekend. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt tevens van de gelegenheid gebruik om geavanceerde wapens aan terreurbeweging Hezbollah in Libanon en aan andere proxies in Syrië te leveren. Hiervoor maakt het gebruik van een strategische corridor die vanuit Iran via Irak en Syrië naar Libanon loopt. Naar verluidt heeft de Israëlische luchtmacht haar operaties tegen Iran onlangs dan ook uitgebreid naar Irak. De afgelopen maanden werden meerdere keren wapendepots van door Iran gesteunde volksmobilisatie-eenheden getroffen.