Netanyahu accepteert geen Palestijnse verzoening waarbij Hamas wapens niet neerlegt

De Israelische premier Benjamin Netanyahu zal de “neppe” verzoening tussen de PA en Hamas niet accepteren. Hamas moet eerst haar terroristische activiteiten opgeven en Israel erkennen, aldus de Likoed-politicus.

Afgelopen maandag betrad een delegatie van Fatach politici van de Palestijnse Autoriteit de Gazastrook. Voor het eerst in drie jaar hield de PA haar wekelijkse ministersvergadering in de kustenclave. In 2007 werd Fatach door Hamas uit Gaza bij een bloedige burgeroorlog verdreven. Momenteel zijn de partijen aan het onderhandelen voor verzoening.

Hamas heeft echter, ondanks eisen van PA-president Mahmoud Abbas, aangegeven haar wapens niet te zullen neerleggen. 

Daarom zegt Netanyahu dat Israel de Palestijnse verzoening niet kan accepteren. “We verwachten dat iedereen die spreekt van een vredesproces de staat Israel erkent en, vanzelfsprekend, de Joodse staat. We kunnen geen neppe verzoening aan de Palestijnse zijde accepteren die ten koste is van ons bestaan.”

De Israelische premier deed de uitspraak enkele uren nadat de minister van Onderwijs Naftali Bennett een veiligheidskabinetsvergadering eiste naar aanleiding van de Palestijnse verzoeningsgesprekken. De minister wil maatregelen tegen de PA, ook vanwege haar eenzijdige actie om lid te worden van Interpol. De Bayit Yehudi-politicus wil dat de Israelische regering alle belastingbetalingen aan de PA stopzet. 

Israel moet stoppen met het fungeren als pinautomaat voor terrorisme. Dit gaat niet om Palestijnse verzoening maar om Mahmoud Abbas die zijn krachten bundelt met een moorddadige terreurorganisatie. Geld overmaken aan een Hamasregering is hetzelfde als geld overmaken aan Islamitische Staat. Raketten zullen op ons als antwoord afgevuurd worden.

Bennett vindt dat een Palestijnse regering waar Hamas deel van uitmaakt aan drie voorwaarden moet voldoen:

 

De Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman denkt niet dat de Palestijnse verzoening succesvol zal zijn. Volgens de Yisrael Beitenu-leider zullen Fatach en Hamas elkaar de schuld toeschuiven over het uitblijven van Palestijnse eenheid. Met de verzoeningsgesprekken willen de partijen alleen maar indruk maken op de Palestijnen, aldus Lieberman. De twee facties hebben echter te weinig gemeenschappelijk om een overeenkomst te bereiken, zo denkt de minister.

 

Bron foto: Amos Ben Gershom / Government Press Office Israel.

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Ma’an News.