Netanyahu onthult geheim kernwapenprogramma van Iran

IN ISRAEL / Door: CIDI / 1 mei 2018 JCPOA IRAN ISRAEL NETANYAHU

Met een vooraf groots aangekondigde presentatie onthulde de Israelische premier Benjamin Netanyahu gisteravond het geheime kernwapenprogramma van Iran. De Israelische spionagedienst Mossad heeft niet minder dan 55.000 pagina’s van documenten en 183 data-cd’s uit een geheim warenhuis in Teheran gesmokkeld, zo maakte Netanyahu bekend.

De onthulling van het geheime kernwapenprogramma komt enkele dagen voor de Amerikaanse deadline van 12 mei voor het nucleaire akkoord. Dit akkoord werd in 2015 tussen de P5+1 landen (Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS) en Iran gesloten, in een poging om het nucleaire programma van de Islamitische Republiek te beteugelen. De overeenkomst kent echter veel ogen en haken. De Amerikaanse president Donald Trump moet uiterlijk 12 mei beslissen of de VS deel blijft nemen aan het P5+1 akkoord, of zich er uit terugtrekt. Elke 90 dagen moet de commander in chief  opnieuw zijn handtekening zetten om de Amerikaanse deelname aan de overeenkomst voort te zetten. President Trump staat bekend als tegenstander van de nucleaire deal. 

Mogherini: Iran heeft nucleair akkoord niet geschonden
Enkele uren na de presentatie door Netanyahu kwam Federica Mogherini namens de EU met een reactie. De EU-buitenlandchef lijkt vooralsnog niet onder de indruk te zijn, daar volgens haar de bewijzen eerst door het Internationaal Atoomagentschap geanalyseerd dienen te worden voor zij een oordeel kan vellen. Mogherini lijkt daarnaast geen reden te zien om het nucleaire akkoord met Iran aan te passen of op te zeggen; de Islamitische Republiek heeft deze volgens de Hoge Vertegenwoordiger niet geschonden.

Daar ging het echter niet om bij de onthulling. Waar het om gaat is dat Iran heeft gelogen over haar nucleaire ambities en in tegenstelling tot wat haar leiders beweren, een kernwapen nastreeft. Volgens Netanyahu is het nucleaire akkoord daarom een slechte deal. Fix it or nix it, maar de overeenkomst zoals die nu bestaat is ontoereikend om te garanderen dat Iran geen nucleair wapenarsenaal verkrijgt.

Gaat de VS zich terugtrekken uit het akkoord?
“Deze feiten zijn overeenkomstig met wat de VS allang weet,” zo liet het Witte Huis weten. “Iran had een robuust, clandestien kernwapenprogramma dat het trachtte en faalde te verbergen voor de wereld en haar eigen volk.” 

Er is weliswaar geen sprake van een nieuwe smoking gun, maar de nieuwe bewijzen geven president Trump wel steun om zich terug te trekken uit het nucleaire akkoord. Netanyahu deed daar geen expliciete oproep toe, maar zei tijdens zijn presentatie er wel zeker van te zijn dat Trump “het juiste zal doen – het juiste voor de VS, het juiste voor Israel, en het juiste voor wereldvrede.”

Voor de huidige Amerikaanse administratie is het nucleaire akkoord geen doel, maar een instrument. Van de VS mag Iran nooit in het bezit van nucleaire wapens komen. Trump staat dan ook bekend als tegenstander van de deal. In reactie op de onthullingen door Netanyahu laat de Amerikaanse president weten dat hij “100% gelijk” had over de overeenkomst met Iran. 

Iraanse reactie
Iran heeft gewaarschuwd dat het nog steeds de mogelijkheden heeft om binnen twee dagen hoogverrijkt uranium te ontwikkelen. Als de VS zich terugtrekt uit het akkoord, zal de Islamitische Republiek niet schromen deze verrijking te hervatten, zo heeft de atoomorganisatie van het land laten weten. Daarnaast hebben de leiders van Iran laten weten niet bereid te zijn opnieuw over de nucleaire overeenkomst te onderhandelen.

De presentatie door Netanyahu gisteren wordt door Iraanse leiders als “kinderachtig” en “belachelijk” afgedaan. Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zijn de claims van de Israelische premier “ongegrond” en bedoeld om wereldleiders te misleiden. Verschillende Iraanse media deden de onthullingen af als een “propaganda show.”