Netanyahu spreekt bij VN: Irandeal moet worden geschrapt of aangepast voor het te laat is

IN ISRAEL / Door: PAUL VAN DER BAS / 20 sep 2017 ANTISEMITISME IRAN VS

 

De Israelische premier sprak harde woorden over het Iraanse regime maar deed tegelijkertijd een handreiking naar de Iraanse bevolking – in het Farsi. 

Benjamin Netanyahu had één belangrijke boodschap voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die hij op dinsdag 19 september toesprakFix it or nix it – pas het aan of schrap het. De Israelische premier had het natuurlijk over de nucleaire deal met Iran. Dat akkoord is volgens Israel ontoereikend, en zou Iran in staat stellen om op termijn een kernmacht te worden. De wereld krijgt er dan een tweede Noord-Korea bij, waarschuwde de Israelische premier. 

 

Het nucleaire akkoord met Iran, waar alle permanente leden van de VN-Veiligheidsraad mee instemden – inclusief de VS, zorgde er in 2015 voor dat zware economische sancties tegen Iran werden opgeheven. Bovendien kreeg Iran toestemming om door te gaan met haar kernprogramma. In ruil voor het opheffen van de sancties moest Iran beloven dat haar kernprogramma slechts voor vreedzame doeleinden zou worden gebruikt. Ook moest het land inspecties toestaan bij haar kerncentrales. Netanyahu vindt de deal veel te soft, met name vanwege de vervalbepaling in het akkoord. Na het verstrijken van die termijn kan Iran het kernwapenprogramma gewoon weer hervatten, waarschuwt hij:

“Het grotere gevaar is niet dat Iran één kernbom zal ontwikkelen door de deal te breken, maar dat Iran in staat zal zijn om véél bommen te bouwen door zich aan de deal te houden.”

Volgens Netanyahu zijn al zijn voorspellingen over de Irandeal uitgekomen in de twee jaar sinds het akkoord werd getekend:

“Veel voorstanders van de deal geloofden naïef dat de deal Iran gematigder zou maken. Het zou van Iran een verantwoordelijk lid van de internationale gemeenschap maken, zeiden ze. Zoals u weet was ik het daar zeer mee oneens. “Ik waarschuwde dat wanneer de sancties zouden worden opgeheven, Iran zich zou gedragen als een losgeslagen, hongerige tijger, die niet meedoet aan de internationale gemeenschap maar landen één voor één verscheurt. En dat is precies wat Iran nu doet. 

Van de Caspische Zee tot de Middellandse Zee, van Teheran tot Tartus, daalt een Iraans gordijn neer over het Midden-Oosten. Iran verspreidt dit gordijn van tirannie en terreur over Irak, Syrië, Libanon en elders, en zweert het licht van Israel uit te doven. Vandaag heb ik een eenvoudige boodschap voor Ayatollah Khamenei, de dictator van Iran: het licht van Israel zal nooit worden gedoofd.”

Tegelijkertijd had de Israelische premier een positieve boodschap voor het Iraanse volk, in hun eigen taal. “Jullie zijn niet onze vijand. Jullie zijn onze vrienden. Shoma duste ma hesteed.” Ook zei hij de diplomatieke banden van Israel met de Arabische wereld en andere landen te willen versterken. Vooral de Egyptische president Al-Sisi kreeg lof van Netanyahu vanwege zijn vreedzame opstelling. 

In zijn speech besteedde Netanyahu veel aandacht aan zijn diplomatieke successen van het afgelopen jaar. Zo was hij de eerste Israelische premier die Australië bezocht, alsook de eerste Israëlische premier die een bezoek bracht aan Latijns-Amerika. Het enige continent waar Israel nog geen diplomatieke banden mee heeft, grapte Netanyahu, is Antarctica:

“Ik wil daar ook heen, want ik heb gehoord dat pinguïns enthousiaste supporters van Israel zijn.”

Zoals vaker bij de Israelische premier stond dit grapje niet op zichzelf, maar kreeg het een serieuze wending:

“Nu lacht u wel, maar pinguins hebben geen moeite om in te zien dat sommige dingen zwart of wit zijn, goed of slecht. Helaas ontbreekt dat inzicht vaak bij VN-besluiten over Israel.”

Toch sprak hij de hoop uit dat de opstelling van de VN op termijn zal wijzigen. Netanyahu wees op de uitspraak van Antonio Guterres, de nieuwe secretaris-generaal van de VN, die zei dat het ontkennen van Israels bestaansrecht antisemitisch is. Volgens de Israelische premier zullen de recente diplomatieke successen op termijn leiden tot een betere behandeling van Israel in de Verenigde Naties. 

Bron en foto: Facebook/Benjamin Netanyahu