Netanyahu steunt onafhankelijk Koerdistan

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 30 jun 2014 PA SYRIE TURKIJE VS WESTBANK

netanyahu steunt koerdistanEen sterk en onafhankelijk Koerdistan zou volgens premier Netanyahu de opmars van radicaal islamitische terreurgroeperingen als ISIS (Islamitische Staat van Irak en Syrië) tot staan moeten brengen, zodat de stabiliteit van de regio niet nog verder in gevaar komt. De Israelische premier riep gisteren in een speech op de veiligheidsconferentie van het ‘Institute for National Security Studies’ (INSS) in Tel Aviv op, om een onafhankelijke Koerdische staat te steunen. Vorige week drongen ook uittredend president Shimon Peres en Minister van BuZa Avigdor Lieberman hier bij hun Amerikaanse collega’s Kerry en Obama op aan.

ISIS-troepen beheersen op dit moment veel grote steden in Irak en het noorden en oosten van Syrië. Inmiddels staan ze aan de grens met Jordanië en vormen ze een steeds directere dreiging voor Israël. Netanyahu wil daarom een alliantie aangaan met gematigde islamitische staten als Jordanië en een toekomstig Koerdistan. Daarmee zou de veiligheid en stabiliteit in de regio op de lange termijn beter gewaarborgd moeten blijven. Hij noemde de Koerden op de conferentie ‘een natie van strijders die hun politieke toewijding hebben bewezen en daarmee hun onafhankelijkheid verdienen’.

De Koerdische peshmerga-strijdkrachten namen twee weken geleden de Noord-Iraakse stad Kirkuk in en verdreven daar de troepen van ISIS. De stad is belangrijk voor de olie- en gaswinning van het land. Met de inname breidt de invloed van de Koerden in Irak zich verder uit en zijn ze succesvoller in de strijd tegen ISIS dan de troepen van de Iraakse en Syrische overheid.

Ook de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, vroeg vorige week de lokale leider, Masoud Barzani, om hulp in de strijd tegen de extremisten. Kerry reisde hiervoor naar de stad Erbil, in de Koerdische regio van Irak. Kerry ziet het liefst dat de Koerden samenwerken met de regering in Bagdad, maar of dat ook zal gebeuren valt te bezien. Het zou de strategische positie van de Koerden in de strijd om een onafhankelijke staat niet versterken.

De Koerden dienen met hun strijd tegen ISIS vooral hun eigen belang, zei hoogleraar Internationale Betrekkingen van de Universiteit Leiden, Niels van Willigen, in een interview met Trouw. Zij zouden weinig baat hebben bij het behoud van één Irak, terwijl de VS dit juist zouden willen behouden om met vereende krachten de jihadisten te verdrijven. Het Amerikaanse Time Magazine onthulde echter vorige week een rapport waarin werd gesuggereerd dat de Amerikaanse regering Irak uiteindelijk zou willen verdelen in drie stukken, waaronder een Koerdische staat in Noord-Irak. Het blad staat bekend om zijn nauwe banden met het Witte Huis.

Of een onafhankelijk Koerdistan er ook daadwerkelijk zal komen is nog maar de vraag. In het verleden zijn de Koerden vaak vervolgd om hun pogingen, die niet altijd geweldloos waren en zijn, om onafhankelijk te worden. Zo werden ze in Irak in het verleden, door de troepen van Saddam Hoessein, zelfs met gifgas bestookt. Bij zo’n aanval kwamen in het dorpje Halabja in 1988 duizenden mensen om het leven.

Ook in een deel van Turkije wonen, naast Syrië, Iran en Irak, veel Koerden. Turkije wil niet dat dit deel overgaat naar een onafhankelijk Koerdistan. Israël gaf daarom tot nu toe weinig ruchtbaarheid aan bestaande samenwerkingsverbanden met de Koerden: het wilde de betrekkingen met Turkije niet (verder) verstoren. Nu is de dreiging van islamitische extremisten in het Midden-Oosten blijkbaar zo groot dat Netanyahu zich openlijk uitspreekt voor steun aan een onafhankelijk Koerdistan. Een dag na Netanyahu’s oproep ontkende minister Lieberman overigens dat Israel bijdraagt aan de strijd van de Koerden.

Inmiddels (29 juni) heeft ISIS het islamitisch kalifaat uitgeroepen en hun leider Abu Bakr al-Bagdadi tot kalief (erfelijk opvolger van de profeet Mohammed) benoemd. Deze zelf uitgeroepen grensoverschrijdende islamitische staat strekt zich uit van de Iraakse provincie Diyala tot aan Aleppo in Syrië.

Overigens zei Netanyahu zondag op dezelfde conferentie dat er permanent Israëlische troepen in de Westbank moeten blijven, om terroristen aan de grens met Jordanië tegen te houden. Dit voorstel leverde internationaal veel kritiek op, omdat de Palestijnen de Westbank beschouwen als het kerngebied van een toekomstige Palestijnse staat en het gebied sinds de Oslo-akkoorden al deels onder controle staat van de Palestijnse Autoriteit. Netanyahu noemde deze maatregel echter onvermijdelijk om de veiligheid van Israël en de regio op de lange termijn te garanderen, omdat de Palestijnse troepen volgens Netanyahu ‘niet capabel genoeg’ zijn om binnendringende jihadisten tegen te houden en internationale troepen zich uiteindelijk zullen terugtrekken.