Netanyahu verzekert Abbas van hervatting vredesoverleg

Premier Benjamin Netanyahu heeft zondag verzekerd dat hij onderhandelingen zal beginnen met de Palestijnen. Het was zijn eerste uitspraak over het vredesproces in het Midden-Oosten sinds zijn ambtsaanvaarding. In een telefoongesprek met de Palestijnse president Mahmud Abbas, sprak Netanyahu “over de samenwerking en de besprekingen” die zij in het verleden hebben gehad. Hij voegde eraan toe dat hij van plan is de onderhandelingen te hervatten om de vrede tussen Israël en de Palestijnen dichterbij te brengen, zo blijkt uit een verklaring die namens Netanyahu naar buitenwerd gebracht.

Abbas had Netanyahu gebeld in verband met Pesach. De twee hadden een “vriendelijk en hartelijk” gesprek. Later op de dag had Abbas een ontmoeting met de Saudische koning Abdullah om hem bij te praten over het vredesproces en over de besprekingen tussen rivaliserende facties Fatah en Hamas.

Dinsdag 21 april zullen de Amerikaanse president Obama en de Jordaansekoning Abdullah II op het Witte Huis overleggen over de vredesinspanningen in het Midden-Oosten. “De ontmoeting zal zich concentreren op de inspanningen om te komen tot een twee-staten-oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict en het realiseren van een alomvattende vrede in het Midden-Oosten,” aldus een verklaring afgegeven in Amman.