Netanyahu vloog bouwplan Auschwitz naar Israel

IN EDUCATIE / Door: ELISE FRIEDMANN / 6 jul 2016 AUSCHWITZ

bouwplan crematorium IVDe bouwtekeningen van Auschwitz liggen in Yad Vashem, maar als het aan de Duitse overheid had gelegen, waren zij nu in het Duitse bondsarchief. Duitsland wierp zich op als eigenaar van de bouwtekeningen – volgens Bild zou het dat als “rechtmatige erfgenaam van het Derde Rijk” hebben gedaan – en wilde ze het land niet uit laten. De uitgever van Bild, die de tekeningen in bezit had, zegt in een nu pas bekend geworden ‘bekentenis’ dat de Israelische premier Netanyahu er in 2009 voor heeft gezorgd dat de tekeningen in Yad Vashem kwamen.

De 29 bouwtekeningen waar het om gaat waren in 2008 op de zwarte markt aangekocht door de uitgever van Bild, een grote vriend van Israel. Die wilde zeker weten dat het niet om een vervalsing ging – er worden nogal wat “nazi-documenten” en memorabilia vervalst – en hij liet de handtekening van Himmler, die erop stond, controleren door het Bundesarchiv.  Volgens die instelling had Bild-directeur Kai Diekman de 29 plannen aan het archief beloofd, nadat ze een tijdje tentoongesteld waren in Duitsland.

Maar intussen bedacht de uitgever van Bild zich: die bouwplannen horen thuis in het Israelische Holocaustmuseum Yad Vashem, vond hij bij nader inzien. Hij kondigde aan dat hij ze persoonlijk naar Jeruzalem zou brengen, bericht de Volkskrant. Maar de overheid waarschuwde hem: als hij probeerde de tekeningen het land uit te brengen, zouden ze worden geconfisqueerd. Diekman kreeg het echter toch voor elkaar: bij een bezoek aan Netanyahu gaf hij de tekeningen aan de Israelische premier, wiens bagage uiteraard niet doorzocht wordt. Diekman maakte dit onlangs bekend in Spitz, een Hebreeuws internetblad voor Israeli’s in Duitsland.

Het concentratiekamp Auschwitz was een uitgebreid complex, dat steeds werd uitgebreid en waarvoor honderden bouwtekeningen zijn gemaakt. Bekijk hier een filmpje over de bouw ervan.

Illustratie: bouwplan crematorium IV, Chcitomitpravdive via Wikicommons