Netanyahu was wel bereid tot bouwstop

Haaretz meldt dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wel bereid was de bouwstop op de Westoever te verlengen, in tegenstelling tot wat er de afgelopen maanden in de media is gesuggereerd. Netanyahu zei afgelopen zondag tegen leden van zijn coalitie dat hoewel Israël welwillend stond tegenover een verlenging, de Verenigde Staten uiteindelijk besloten hadden dat deze route in het vredesproces niet veel uit zou halen, omdat er alleen maar verlenging op verlenging zou volgen, zonder daadwerkelijke resultaten.

Netanyahu benadrukte dat het de Palestijnse Autoriteit is die het vredesproces belemmert en niet Israël. Zo zei hij dat hij geprobeerd had directe onderhandelingen te beginnen met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, maar geen reactie had gekregen. Ondanks de negen maanden durende bouwstop waren de Palestijnen volgens Netanyahu niet bereid tot onderhandelen en kwamen zij pas tegen het einde van de bouwstop rond de tafel zitten, voornamelijk om te onderhandelen over een verlenging.

Deze ontwikkelingen kwamen naar buiten op hetzelfde moment dat Likuds coalitie partner Labor dreigde op te stappen als het vredesproces niet snel wordt hervat. De vredesonderhandelingen werden op 2 september 2010 hervat, maar strandden al drie weken later toen Israël niet bereid bleek te zijn het bouw-moratorium te verlengen.