Netanyahu wil geen paniek

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 12 nov 1998 RAKETTEN VS

Het Parool

Netanyahu wil geen paniek

TEL AVIV – Israël acht de kans groot dat de Amerikanen militair in actie zullen komen tegen Irak, maar het gelooft niet dat het zelf bij de strijd betrokken zal raken. Niettemin zijn vanaf vandaag de distributiecentra voor gasmaskers weer open. Israëlische burgers hebben het advies gekregen filters met een verlopen vervaldatum in te ruilen voor nieuwe.

Maar de Israëliërs behoeven nog geen andere maatregelen te nemen. ”Pas als de toestand dat noodzakelijk maakt, zullen we verdere instructies geven,” zei premier Benjamin Netanyahu gisteravond. De regering stelt alles in het werk om te voorkomen dat onder de bevolking paniek uitbreekt, zoals dat het geval was bij de crisis rond Irak in februari.

Netanyahu zei dat hij eerder deze week contact heeft gehad met de Amerikaanse president Clinton. Gevraagd of hij de Amerikanen heeft verteld dat Israël zich het recht op militaire actie voorbehoudt, antwoordde hij: ”Israël heeft alle middelen om zich te verdedigen.”

De Amerikaanse ambassade in Tel Aviv heeft een deel van haar stafleden laten weten dat zij in verband met de toestand in het Golfgebied vrij zijn naar de Verenigde Staten terug te keren. Maar volgens een woordvoerder heeft nog niemand van de toestemming gebruikgemaakt.

Amerikaanse burgers die in Israël en in de Palestijnse gebieden reizen, hebben een voorzichtig geformuleerd advies gekregen te vertrekken. ”In eerdere perioden van spanning heerste er bezorgdheid over chemische en biologische oorlogsvoering. Hoewel dat risico uiterst klein is, kan het niet worden uitgesloten,” aldus een verklaring van de ambassades in Tel Aviv en Koeweit.

David Ivry, de belangrijkste adviseur van de Israëlische minister van Defensie, zei gisteren dat een Amerikaanse aanval op Irak op dit moment veel waarschijnlijker is dan in februari. Er wordt nu op diplomatiek gebied niets ondernomen om een confrontatie te voorkomen.

Maar volgens defensiekringen is het niet waarschijnlijk dat Saddam Scud-raketten op Israël zal afvuren, zoals hij tijdens de Golfoorlog in 1991 deed. De Iraakse leider zou daarmee immers toegeven dat hij wapens heeft die hij, naar eigen zeggen, heeft vernietigd. Irak zou overigens nog slechts beschikken over enkele Scud-lanceerinrichtingen.