Netanyahu wil coronakabinet

IN ISRAEL / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 13 mrt 2020 CORONAVIRUS REGERING

 

Premier Netanyahu sprak het land toe over coronavirus, maar vooral Benny Gantz.

Donderdagavond heeft Benjamin Netanyahu, demissionair premier van Israel, een oproep gedaan voor een regering van nationale eenheid. Hij pleitte voor een tijdelijk noodkabinet “met vertegenwoordigers van het hele politieke spectrum” om maatregelen te kunnen treffen tegen de coronapandemie.

Er is die avond nog overleg geweest tussen hem en Benny Gantz, leider van Blauw Wit. Geen van beide partijleiders slaagt er momenteel in om een coalitie te vormen met 61 Knesset-zetels. 

Wel benadrukte de premier in dat gesprek dat ‘voorstanders van terrorisme’ niet mee mochten doen aan zo’n regering, volgens een Likoed-woordvoerder. Zo heeft Netanyahu al eerder de Verenigde Arabische Lijst genoemd. Met 15 zetels is de samenwerking van Arabische partijen na Likoed en Blauw Wit de grootste partij in de Knesset. Gantz stelde naar verluidt dat hij alleen mee zou doen aan een regering van nationale eenheid met samenwerking van alle acht partijen in de Knesset.

Na de verkiezingen van 2 maart bleek opnieuw dat geen van de zogenaamde ‘blokken’ van Netanyahu of Gantz een meerderheid behaalde in de Knesset. Netanyahu bekritiseerde BW-leider Ganz omdat hij bereid zou zijn een coalitie te vormen met de Verenigde Arabische Lijst, volgens Likoed “terroristen in pak”, maar met 15 zetels de op twee na grootste partij van het land. Gantz hoopte een minderheidscoalitie te vormen met Arbeid-Gesher-Meretz en Israel Ons Huis, die door de Verenigde Arabische Lijst zou worden gedoogd. Maar dat ligt gevoelig in Israel, en na enkele dagen bleek deze strategie kansloos. Twee leden van Blauw Wit, Zvi Hauser en Yoaz Hendel, en de leidster van Gesher, Orly Levy-Abekassis verklaarden tegenstander te zijn van samenwerking met de Arabische partijen, omdat ze te weinig afstand zouden nemen van terrorisme.  Nu staat Gantz erop om ook de Verenigde Arabische Lijst in een eventuele regering van nationale eenheid op te nemen.

Terwijl coalitieonderhandelingen vooralsnog stuk lopen, heeft Israel al veel harde maatregelen getroffen om de bevolking te beschermen tegen COVID-19. Toeristen zijn opgeroepen om het land te verlaten, en iedereen die het land in komt moet preventief 14 dagen in quarantaine. De meeste vluchten naar Israel zijn afgelast, en zo’n 80 procent van het personeel van El Al wordt onbetaald met verlof gestuurd. Volgens de werknemersvakbond van de luchthaven van Tel Aviv verkeert Ben Gurion International in een ‘Jom Kippoer-toestand’ –  een Joodse feestdag waarop de luchthaven helemaal stil ligt. Luchtvaartmaatschappijen Arkia en Israir hebben reeds al hun internationale vluchten geschrapt. Het Ministerie van Onderwijs overweegt scholen en universiteiten te sluiten. Rabbijnen raden het bezoek aan de Klaagmuur af. Synagoges, moskeeën en kerken mogen open blijven, maar geen diensten met meer dan 100 mensen houden. Tot nu toe zijn er 126 gevallen van het virus in Israel bekend.

Het Israelische Institute for Biological Research werkt met spoed aan een vaccin tegen de ziekte. Hoewel er al berichten de wereld in gingen dat er misschien wel binnen 90 dagen een oraal vaccin klaar zou zijn, deed het Ministerie van Volksgezondheid de geruchten af als valse hoop. Het ontwikkelen van vaccins duurt normaal gesproken jaren, maar alsnog boekt het instituut veel vooruitgang in hun poging er een middel tegen te vinden.