Netanyahu wil onderhandelen met Palestijnen

Israëls nieuwe premier Netanyahu presenteer de zijn kabinet dinsdag in de Knesset. Voor daarover werd ge stemd, zei hij in zijn regeringsverklaring open te staan voor vredesonderhandelingen met de Palestijnen. “Als jullie echt vrede willen, kunnen we die bereiken”, was zijn oproep aan Palestijnse leiders.

De woorden Palestijnse staat vermeed de premier. Hij zei dat hij streeft naar een permanente vrede met de Palestijnen ennaar een volledige vrede met de Arabische en moslimwereld. Hij prees de islam, maar waarschuwde dat de radicale islam Israël wil vernietigen.

In een rumoerige parlementszitting trok de 59-jarige Netanyahu daarnaast fel van leer tegen Iran. Volgens hem is het streng islamitische land de grootste bedreiging voor de joodse staat. De Likoedleider verweet de internationale gemeenschap niet kordaat genoeg op te treden tegen het regime in Teheran.

In zijn verkiezingscampagne had Netanyahu harde taal gebruikt; hij leek de vredesbesprekingen met de Palestijnen te willen beëindigen en zei dat hij de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zou uitbreiden. Na bezorgdheid van de VS en Europa over het beleid van hetnieuwe Israëlische kabinet, matigde Netanyahu zijn toon.

De Palestijnse president Abbas heeft in een reactie gezegd dat de nieuwe premier van Israël “niet in vrede gelooft”. Hij heeft deinternationale gemeenschap gevraagd druk te blijven uitoefenen op deIsraëlische premier. “Benjamin Netanyahu heeft nooit in een tweestaten-oplossing geloofd, accepteerde nooit een officieel bestand en blijft nederzettingen in bezet Palestijns gebied bouwen”, aldus Abbasin een woensdag gepubliceerd interview.

Met 30 ministers en zes staatssecretarissen is het kabinet de grootste nieuwe regeringsploeg in de geschiedenis van Israël. De regeringscoalitie  bestaat uit partijen van het rechtse en centrumlinkse en het religieuze en seculiere kamp. De streng religiueze partij Verenigd Thora-jodendom heeft zich met haar vijf afgevaardigden principieel tot toetreding bereid verklaard, maar het coalitieakkoord nog niet ondertekend. De regeringscoalitie beschikt over een meerderheid van 69 van de 120 zetels in de Knesset.

De belangrijkste posten in het kabinet worden als volgt bezet:

Eerste minister: BENJAMIN NETANYAHU (Likud)
Buitenlandse Zaken: AVIGDOR LIEBERMAN (Yisrael Beiteinu)
Binnenlandse Zaken: ELI JISHAI (Shas)
Defensie: EHUD BARAK (Arbeidspartij)
Financiën: JUVAL STEINITZ (Likud)
Justitie: JAAKOV NEEMAN (Likud)