Netanyahu wint verkiezingen en lijkt meerderheid te vormen

De Likoed lijkt met 32 zetels de Israelische verkiezingen gewonnen te hebben. Met 65 zetels voor het pro-Netanyahu blok lijken zij een meerderheid te behalen.

Israel stemt

Gisteren konden 6.8 miljoen stemgerechtigde Israeli’s naar de stembus. Het waren alweer de vijfde verkiezingen in vier jaar tijd. Uiteindelijk bracht 71.3 procent van de kiesgerechtigden zijn of haar stem uit. Dit is vier procent hoger dan bij de vorige verkiezingen en het hoogste opkomstpercentage sinds 2015.

Op dit moment zijn 85.9 procent van de stemmen geteld. Zoals verwacht leidt Netanyahu’s Likoed partij met 32 zetels. Ook de andere partijen uit het pro-Netanyahu blok lijken veel zetels te gaan winnen. De Nationaal Religieuze Lijst staat nu op 14 zetels, Shas op 11 en het Verenigd Torah Jodendom op 8. Dit zou betekenen dat het pro-Netanyahu blok op 65 zetels komt. Hiermee hebben zij een meerderheid en kunnen zij een coalitie gaan vormen in de 120 zetels tellende Knesset. Netanyahu kan voor de derde keer in zijn politieke carrière premier van Israel worden. Hij was dit al tussen 1996-1999 en tussen 2009-2021.

Het anti-Netanyahu blok lijkt dus geen meerderheid te kunnen behalen. Yesh Atid, de partij van de huidige premier Yair Lapid, staat op 24 zetels. De Nationale Eenheid onder leiding van Gantz op 12, terwijl Yisrael Beitenu en Avoda op respectievelijk 5 en 4 zetels staan. Meretz heeft tot dusverre nog niet de kiesdrempel van 3,25 procent behaald.

De twee Arabische partijen, die tot geen van beide blokken behoren, Ra’am en Hadash-Ta’al staan beide op 5 zetels.

Eerste reacties

In zijn speech benadrukte Netanyahu dat het Israelische publiek voor “nationale trots en een Joodse staat heeft gestemd”. Verder zei hij dat het “heel duidelijk is dat de natie een andere weg in wil slaan, eentje met veiligheid en minder kosten voor levensonderhoud”.

Ook partijleider Smotrich van de Nationaal Religieuze Lijst liet van zich horen. “Vandaag schrijven wij geschiedenis omdat een nationale religieuze partij nog niet eerder zo’n grote overwinning heeft behaald sinds de oprichting van Israel”, reageerde hij. Vooral het succes en de groeiende populariteit van de tweede man van de partij Ben-Gvir heeft zowel binnen als buiten Israel voor bezorgdheid gezorgd. Zijn deelname aan de volgende regering kan de Israelische democratie in gevaar brengen. Ben-Gvir werd geïnspireerd door de extremistische rabbijn Meir Kahane en zijn Kach-partij. Een partij voor wie Ben-Gvir ook ooit campagne voerde. De Kach-partij is inmiddels verboden in Israel nadat Baruch Goldstein, een sympathisant van Kahane, 29 Palestijnen had gedood in een moskee op de Westelijke Jordaanoever in Hebron.

Ben-Gvir heeft in de voorbijgaande weken al laten doorschemeren dat hij de ambitie heeft om in de 25ste Knesset minister van Openbare Veiligheid te worden.

Na de eerste uitslagen kwam er ook een reactie van de huidige premier en Yesh Atid partijleider Lapid. “Elke Israëli moet vanavond weten dat we ervoor zullen blijven vechten dat Israel een Joodse en democratische staat is, liberaal en vooruitstrevend,” aldus Lapid.

Nationale Eenheid partijleider Gantz, op dit moment vierde, verklaarde dat zijn partij geen coalitie met het pro-Netanyahu blok wil vormen. Om deze reden zullen zij onderdeel gaan uitmaken van de oppositie.   

Halen zij de kiesdrempel of niet?

Voor de seculier Arabisch nationalistische partij Balad en de linkse partij Meretz, onderdeel van de vorige coalitie en het anti-Netanyahu blok, wordt het spannend. Zij hebben op dit moment nog niet de kiesdrempel behaald. Als een of beide partijen de kiesdrempel niet gaan halen, dan is dat goed nieuws voor het pro-Netanyahu blok en voor hun vooruitzichten om een coalitie te vormen. Voor de partij van Ayelet Shaked, huidig minister van Binnenlandse Zaken, wordt het ook moeilijk om de kiesdrempel te halen. Zij staat nu op 1.8 procent.