Nieuw record aantal antisemitische incidenten in Canada

Voor het tweede jaar op rij zijn in Canada nieuwe records gezet in het aantal antisemitische incidenten. Gedurende het jaar 2017 telde B’nai Brith Canada in totaal 1.752 meldingen, een toename van 1,4% ten opzichte van het oude record in 2016.

De grootste stijger is het aantal meldingen van antisemitisch vandalisme. B’nai Brith meet op dit terrein een toename van 107%. Huizen, scholen en parken werden verlelijkt met hakenkruisen teksten als “Jewry Must Perish” en “Die Jew Bitch.” Ook op de gebieden van bedreigingen en geweld is een stijging waargenomen.

B’nai Brith Canada constateert ook een toename van antisemitisme op beide uitersten van het politieke spectrum. Vooral op universiteiten kregen studenten Jodenhaat vanuit zowel extreemlinkse als extreemrechtse hoek te verduren. Daarnaast proberen politici volgens B’nai Brith steun te krijgen van mensen die er anti-Joodse denkbeelden op nahouden.

De Joodse belangenorganisatie ziet ook dat lokale overheden er steeds minder problemen mee hebben om met belastinggeld betaalde ruimtes gebruikt te laten gebruiken voor activiteiten die antisemitisch van aard zijn. B’nai Brith pleit daarom voor een zero-tolerance beleid op alle niveaus van de overheid wat betreft het faciliteren van antisemitisme.

Een groot deel van de genoteerde meldingen, 73%, zijn afkomstig uit Ontario en Quebec. Dit is niet geheel vreemd, daar in deze twee steden de grootste Joodse gemeenschappen van Canada zijn te vinden.

“Antisemitisme is een serieus probleem geworden voor Canadese Joden, wat hen aantast op school, op werk en zelfs in hun gebedshuizen,” aldus B’nai Brith Canada-directeur Michael Mostyn. Volgens Mostyn zal dit probleem zich niet vanzelf oplossen. “We hebben een gecoördineerde nationale inspanning nodig om ervoor te zorgen dat antisemitische uitbarstingen geen onderdeel van het leven van Joden in dit land wordt, zoals in andere ontwikkelde landen als Frankrijk en Zweden het geval is.”

Om antisemitisme in Canada tegen te gaan, heeft B’nai Brith een aantal voorstellen gedaan. Zo stelt de Joodse belangenorganisatie voor om een nationaal actieplan tegen antisemitisme te ontwikkelen, haatmisdaad-eenheden in alle grote steden op te zetten en om universiteiten verantwoordelijk te houden voor antisemitisme op de campus.

 CIDI houdt de jaarlijkse monitor antisemitische incidenten in Nederland bij. Het onlangs verschenen rapport over het jaar 2017 kunt u hier vinden.