Nieuw Suezkanaal open in augustus

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: MIKE DURAND / 15 jun 2015 EGYPTE EU

dredging1Het Suezkanaal, al 145 jaar de snelste scheepvaartroute tussen Europa en Azië, is verbreed en opgeknapt. Op 6 augustus wordt het vernieuwde kanaal officieel geopend. Door de verbreding wordt er tweerichtingsverkeer voor grote schepen mogelijk door het kanaal. De Egyptische president al-Sisi presenteert het project als een symbool van nationale trots, dat volgens hem Egypte uit de economische misère zal halen en een positief effect zal hebben op de torenhoge werkloosheid die in het land heerst.

Door de onrustige situatie in het land blijven toeristen weg en zien buitenlandse investeerders af van investeringen. Het druk bevaren Suezkanaal is sinds de opstand in 2011 de belangrijkste inkomstenbron van Egypte.Het land verdient jaarlijks bijna 4,5 miljard euro aan de doorgang van schepen. Egypte verwacht een stijging van de inkomsten tot bijna 13,5 miljard euro door het tweerichtingsverkeer in het verbrede kanaal. Dat zou de doorgangstijd met de helft terugbrengen, van 22 uur tot elf uur.

Het Egyptische leger begon tien maanden geleden met de verbreding van het kanaal. Het project kost ongeveer zeven miljard euro en er moet 258 miljoen kubieke meter zand worden opgegraven. Van dat baggerwerk is 85 procent voltooid: tot nu toe is ruim 219 miljoen kubieke meter zand opgegraven.
15 juli moeten de graaf- en baggerwerken afgerond zijn, zei voorzitter Mohab Mameesh van de Suezkanaal Autoriteit tijdens een persconferentie in het Egyptische Ismailia.

Tevens zal er een internationaal industrieel complex worden aangelegd in de buurt van het Suezkanaal. Naar verwachting zal dit in de toekomst garant staan voor een derde van de totale Egyptische economie.