Nieuwe Israelische verkiezingen op het nippertje voorkomen

Slechts enkele uren voor de deadline stemde het Israelische parlement, de Knesset, maandagavond definitief in met het voorstel om de presentatie van de begroting uit te stellen. Als het voorstel het niet gehaald had voor middernacht, waren er automatisch verkiezingen uitgeschreven op 17 november. De regering van premier Netanyahu en plaatsvervangend premier Gantz heeft nu tot 23 december om het eens te worden over de begroting. Als deze onderhandelingen opnieuw falen, gaat Israel op 23 maart 2021 alsnog naar de stembus.

Volgens de wet is de Israelische regering verplicht om binnen 100 dagen na de formatie een begroting aan te bieden. Die periode liep maandag om middernacht af. Door in te stemmen met het voorstel van Knessetlid Zvi Hauser (Blauw Wit/Derech Erets) kopen de Likoed-partij van Benjamin Netanyahu en Blauw Wit van Benny Gantz nu meer tijd. De vraag is echter of zij het in deze 120 extra dagen wel eens worden. Over het belangrijkste geschilpunt, de vraag of de begroting zich zoals afgesproken in het regeerakkoord ook uit moet strekken over 2021, lijken de partijen het voorlopig nog niet eens te worden.

Lange tijd was het onduidelijk of het voorstel tot uitstel van Hauser het wel zou halen, of dat Israel voor de vierde keer in 18 maanden verkiezingen zou krijgen. Hoewel de Knesset op 12 augustus reeds instemde in de preliminaire stemming, moest de wet daarna nog door drie stemrondes. Pas op maandagavond maakten Netanyahu en Gantz bekend dat ze de Knessetleden van hun partijen opdracht hadden gegeven voor uitstel te stemmen, nadat onderhandelingen opnieuw op niets uitliepen. “Het laatste wat Israel nu nodig heeft is verkiezingen”, zo lichtte Netanyahu toe in een video. Gantz zei zijn hand uit te reiken naar de premier, als deze als doel heeft de burgers van Israel te helpen. “Maar als je meer trucjes wil, en de rechtstaat wil beschadigen, zal ik je tegenhouden”, aldus Gantz.

Het aannemen van het voorstel werd toegejuicht door indiener Hauser. “We hebben de waanzin gestopt en opnieuw verkiezingen voorkomen”, aldus de parlementariër. Oppositieleider Yair Lapid (Yesh Atid) was alles behalve te spreken over de stemming. “De grootste verliezers vanavond zijn de burgers van Israel”, zo zei Lapid. “Die blijven achter zonder budget en zonder plan om de werkloosheid aan te pakken van hun losgezogen regering, die niet stopt met ruzie maken.”

Afbeelding: Leen Kievit