Nieuwe Knesset vandaag ingezworen

IN ISRAEL / Door: HANNA LUDEN / 16 mrt 2020 KNESSET

Om 15:00 uur vanmiddag Nederlandse tijd wordt de 23ste Knesset ingezworen. De Israëlische parlementariërs zijn op 2 maart jongstleden gekozen, nadat de partijen na de verkiezingen van afgelopen april en van afgelopen september er niet in zijn geslaagd om een regering te vormen die op steun kon rekenen van een meerderheid van minimaal 61 leden.

In verband met de coronacrisis is de beëdiging een ingewikkelde operatie. Omdat niet meer dan 10 mensen tegelijk mogen samenzijn, zal de beëdiging worden uitgevoerd in groepen van 3, op alfabetische orde. Er zullen dus 40 rondes nodig zijn om alle 120 leden in te zweren. U kunt het allemaal live volgen hier:

Ook de voorbereidingen waren anders dan anders, en onder andere is de plenaire vergaderzaal ontsmet:

Slechts drie van de 120 leden die ingezworen gaan worden zijn echt nieuw voor de Knesset:  Andre Kuszinov van Blauw-Wit en twee leden van de Verenigde Lijst – Sondos Salah en Inan Yassin Htib. Deze lijstcombinatie is bij de laatste verkiezingen gegroeid van 13 naar 15 zetels. Htib is bovendien het eerste Knessetlid dat een hijab draagt, en de vierde vrouw van de Verenigde Lijst. Van de 120 leden is slechts 29 vrouw; deze keer is daarnaast geen enkele lijsttrekker vrouw.

Vandaag heeft de President van Israël – Reuven Rivlin – formeel bekend gemaakt wie hij tot formateur benoemt. Gisteren werd al duidelijk dat de opdracht zou gaan naar Benny Gantz, leider van de tweede partij, Blauw-Wit. 61 leden van de Knesset steunen zijn benoeming tot formateur. Of hij erin zal slagen een meerderheidscoalitie te vormen wordt echter betwijfeld. Rivlin roept op tot een regering van nationale eenheid met minimaal de twee grootste partijen, Likoed en Blauw-Wit. Vooralsnog lijkt de wantrouw tussen deze partijen echter te groot.