Laatste nieuws

  • Geïsoleerd Palestijns leiderschap kondigt nieuwe verkiezingen aan

    IN MIDDEN-OOSTEN / 25 sep 2020
    Het Palestijnse leiderschap raakt geïsoleerd. Uit protest tegen de normalisatie tussen Israël en de VAE en Bahrein heeft de Palestijnse Autoriteit de voorzittersrol van de Arabische Liga opgegeven. Daarnaast neemt de financiële steun vanuit de Arabische wereld drastisch af. Tegelijkertijd […]
  • CIDI geschokt door teksten nieuwe stadsdichter Haarlem

    IN ANTISEMITISME / 24 sep 2020
    CIDI is geschrokken van stuitende bagatellisering van de Holocaust in songteksten van Darryl Danchelo Osenga, gisteren benoemd tot stadsdichter van Haarlem. Literair weblog Tzum herinnert aan een rap van de dichter uit 2012, met teksten als “De Holocaust is slechts […]
  • In memoriam: Ruud Hoff

    IN ANDER NIEUWS / 24 sep 2020
    Woensdag heeft de uitvaart van de op 17 september overleden Ruud Hoff (1949) plaatsgevonden. Als geschiedkundige en politicoloog verzorgde Ruud Hoff jarenlang colleges en lezingen voor CIDI. Wij herinneren hem als een betrokken en warme docent.
  • Nog strengere lockdown in Israel vanaf vrijdag

    IN ISRAEL / 24 sep 2020
    Na besprekingen midden in de nacht heeft de Israelische regering een "hermetische" lockdown goedgekeurd. Het land gaat minimaal twee weken op slot, nadat woensdag meer dan 8,000 nieuwe coronabesmettingen werden gesignaleerd.
  • Eerste steen gelegd bij het Namenmomument in Amsterdam

    IN ANDER NIEUWS / 24 sep 2020
    Na jaren gesteggel was het gisteren eindelijk zover: de eerste steen van het Holocaust Namenmonument is gelegd. Het kostte jaren om het monument van de grond te krijgen, mede door rechtszaken van omwonenden. Na een verplaatsing naar het Weesperplantsoen, waar […]
  • Bliksembezoek vredesdelegatie aan Bahrein

    IN MIDDEN-OOSTEN / 23 sep 2020
    Een Israelische vredesdelegatie is zojuist geland in Bahrein, om de normalisatieovereenkomst getekend tussen de landen verder uit te werken.
  • Israel weer onderwerp van gesprek tijdens Algemene Vergadering VN

    IN ANDER NIEUWS / 23 sep 2020
    Gistermiddag begon de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Israel was bij de eerste speeches al onderwerp van gesprek, in positieve en negatieve zin.
  • Minister Van Ark negeert eenzijdigheid EU-richtlijn

    IN NEDERLAND / 23 sep 2020
    Minister voor Medische Zorg Tamara van Ark beroept zich op EU-wetgeving in antwoord op Kamervragen over een dreigende boete voor het Israël Producten Centrum. Zij gaat hier echter voorbij aan het feit dat alleen voor producten uit Israëlische nederzettingen, en […]
  • Gantz onderhandelt over vliegtuigen in VS

    IN ISRAEL / 22 sep 2020
    Israelisch defensieminister Benny Gantz vertrok maandag naar de VS, om de aanschaf van nieuwe militaire vliegtuigen te bespreken. Israel wil haar technische militaire voorsprong in de regio behouden, nu de VAE de F-35 lijkt te zullen krijgen.
  • Kabinet bezorgd over terreurverdachten die ‘mogelijkerwijs gemarteld zouden zijn’

    IN NEDERLAND / 22 sep 2020
    Het Kabinet is bezorgd over berichtgeving dat verdachten die door Israël gearresteerd waren na de bomaanslag waarbij de 17-jarige Rina Shnerb is omgekomen, "mogelijkerwijs gemarteld zouden zijn". Dat schrijven ministers Blok en Kaag in antwoord op Kamervragen.