North-Carolina neemt anti-BDS wetgeving aan

IN ANDER NIEUWS / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 2 aug 2017 BDS VS

Vandaag heeft gouverneur Roy Cooper van de Amerikaanse staat North-Carolina zijn handtekening onder een anti-BDS wetsvoorstel gezet. De wet verbiedt de staat om zaken te doen met bedrijven die Israel boycotten.

North-Carolina is niet de eerste staat die een dergelijke wet aanneemt: vergelijkbare regelgeving is al te vinden bij 21 andere staten, waaronder Texas, New York en Ohio.

Het wetsvoorstel was afgelopen maand al goedgekeurd door zowel het Huis van Vertegenwoordiging als de Senaat van North-Carolina. Met de handtekening van de gouverneur, is de wet nu officieel aangenomen. Het document, genaamd Divestment from Companies That Boycott Israel, gebiedt alle diensten van de staat om alle contracten met bedrijven die Israel boycotten, te beëindigen. De overheidsinstellingen worden ook verboden om toekomstige contracten te sluiten met BDS-bedrijven.

De wet gaat 1 oktober in. Naar schatting gaat het een jaar duren voordat de regelgeving volledig uitgevoerd wordt. Tegen die tijd moet de penningmeester van de staat een lijst van bedrijven die een BDS-beleid voeren hebben opgesteld. De staat New York maakt ook gebruik van een dergelijke lijst, waar vier Nederlandse bedrijven op staan.

De directeur van de Joodse Federatie in Raleigh-Cary Carin Savel juicht de anti-BDS maatregel toe. “De wet maakt duidelijk dat North-Carolina staat voor Israel, wat al lange tijd een belangrijke handelspartner van de staat is.” Bedrijven in North-Carolina exporteren per jaar voor ongeveer 140 miljoen dollar naar de joodse staat. 

De voorzitter van het evangelisch-christelijke Liberty Counsel Matthew Staver sluit zich bij Savel aan. “Israel is een economische leider en een wereldleider op het gebied van technologie, zaken, landbouw en meer. Israel boycotten brengt alleen maar schade toe aan de boycotter.” Staver roept de overige 28 staten dan ook op om ook anti-BDS wetgeving aan te nemen. 

 

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, CFP, JTA.