NOS blundert met video over ontstaan van Israel

IN ISRAEL / Door: PAUL VAN DER BAS / 15 mei 2018 GESCHIEDENIS MEDIA

Een video van de NOS over het ontstaan van de staat Israel zit boordevol fouten en laat cruciale informatie weg. Dit druist in tegen de missie van de NOS om betrouwbare verslaggeving te bieden over wat er in de wereld gebeurt.

Zeker wanneer de spanningen in het Midden-Oosten oplopen, is het belangrijk dat het publiek goed en volledig wordt geïnformeerd. Helaas draagt de NOS daar niet aan bij met deze video over de ontstaansgeschiedenis van Israel. De video laat belangrijke feiten weg, en bevat zelfs regelrechte onwaarheden. CIDI deed een factcheck.

  • De NOS laat de ontstaansgeschiedenis van Israel beginnen in 1890. Daarvoor zouden de meeste Joden al eeuwen in Oost-Europa wonen, zo stelt de video. Dat is vreemd. Ten eerste gaat de Joodse geschiedenis in Israel al duizenden jaren terug en heeft er al die tijd een Joodse gemeenschap in het land gewoond. Ten tweede is meer dan de helft van de Israeli’s afkomstig uit Arabische landen als Marokko, Jemen en Irak. Niet uit Oost-Europa.
  • De video stelt de Britten Palestina zouden hebben gekoloniseerd. In feite was er geen onafhankelijk Palestina, het gebied was onderdeel van de Ottomaanse provincie Zuid-Syrië.
  • Het internationale draagvlak voor de Joodse staat ontstond niet pas na de Tweede Wereldoorlog. Al in 1917 sprak de Britse regering zich in de Balfour-verklaring uit voor de stichting van een Joodse staat in de landstreek Palestina. In 1920 werd dit bevestigd door de conferentie van San Remo en in 1922 door de Volkenbond.
  • De beschrijving van het VN-Verdelingsplan van 1947 zit vol met fouten. De NOS haalt zelfs het Arabische en het Joodse deel door elkaar. En Jeruzalem werd niet “verdeeld”, zoals de video beweert, maar werd in het plan een internationale zone.
  • De NOS laat bovendien na te vermelden dat de Joden het verdelingsplan accepteerden, terwijl de Arabieren in het gebied en de Arabische staten het plan verwierpen. Na het aflopen van het Britse mandaat over Palestina vielen die Arabische landen de nieuwe Joodse staat aan.

De video concludeert dat de problemen tussen de Israeliërs en de Palestijnen 70 jaar na dato “nog steeds niet zijn opgelost”. Dat klopt. Maar in de tussenliggende geschiedenis is ook een en ander gebeurd, zoals de Zesdaagse Oorlog in 1967 en de Jom Kippoer-oorlog in 1973. Al met al laat de NOS een kans liggen om mensen goed te informeren over het ontstaan van Israel. Natuurlijk kan niet alles worden verteld in een korte video, maar voor regelrechte onjuistheden is geen excuus.