NOS laat veroordeelde terrorist aan het woord als ‘activist’

IN NEDERLAND / Door: JOS HUMMELEN / 12 mei 2022 FATAH NOS TERRORISME

De Nederlandse Omroep Stichting heeft gisteravond Ibrahim Al-Baz aan het woord gelaten om de Nederlandse Palestijnen te vertegenwoordigen. Het item werd geschoten in zijn woonkamer, naar aanleiding van de dood van Al-Jazeera journalist Shereen Abu Akleh. Al-Baz werd in 1979 veroordeeld voor het smokkelen van explosieven op een luchthaven. De NOS introduceerde hem zonder meer als ‘Palestijnse activist’. 

 

Het NOS Journaal kiest als haakje voor het nieuws dat de Amerikaanse ambassadeur in Israel aandringt bij de Israelische regering op een “transparant en zorgvuldig” onderzoek. Het journaal laat buiten beschouwing dat de Israelische minister van Buitenlandse Zaken dat al eerder voorstelde, maar dat dit voorstel is afgewezen door de Palestijnse Autoriteit. Sterker nog, het Palestijnse gezag ter plaatse wikkelde snel het lichaam van Shereen Abu Akleh in een Palestijnse vlag en begroeven haar met een gewapende optocht. Dit maakt ieder verder onderzoek naar haar dood vrijwel onmogelijk.

Palestijnen volgen conclusie Al Jazeera zelf niet
De Palestijnse lijkschouwer die een autopsie uitvoerde, dr. Ryan Al Ali, verklaarde tegen nieuwszender Al Jarmak dat hij niet kon bevestigen wie de dodelijke kogel had afgevuurd. Vervolgens neemt het NOS Journaal het narratief van het Qatarese Al-Jazeera over, dat Abu Akleh doodgeschoten zou zijn door een Israelische soldaat. Iets dat tot op heden door niemand is vastgesteld. De PA weigert alle bewijsmaterialen te laten zien, zoals de bewuste kogel. Het gaat om een 5.56 mm-kogel, het standaardkaliber geweerkogel dat zowel door Israel als door Palestijnen gebruikt wordt. Veel Palestijnse terroristen zijn bewapend met gestolen M-16s van de IDF, waarvan er duizenden in omloop zijn.

Terrorist aan het woord
Het NOS Journaal liet Al-Baz het woord voeren namens de grootste Palestijnse gemeenschap in Nederland, die van Vlaardingen. Al-Baz krijgt de ruimte om stellig te beweren dat de kogel die Abu Akleh raakte, uit een Israelisch wapen kwam en te beginnen over de algemene instelling van Israel. Hij stelt: “Haar dood voor de gemeenschap betekent dat allerlei pogingen om vrede met Israel te sluiten, zijn onzin. Vijfentwintig jaar lang of meer, proberen de Palestijnen vrede met Israel te sluiten. Israel wil geen vrede met de Palestijnen.” Ieder van deze beweringen is onjuist. De PA heeft in de afgelopen decennia diverse vredesvoorstellen van Israel afgewezen, zonder een tegenaanbod te doen. Er is nog nooit een concreet of realistisch Palestijns vredesvoorstel aan Israel gedaan.

De NOS introduceert de veroordeelde terrorist als ‘activist’. Al-Baz is bestuurslid van het Palestina Komitee en werd 1979 op een Parijse luchthaven gearresteerd voor het smokkelen van explosieven. Na vier maanden gevangenis kwam Al-Baz in 1981 naar Nederland, en werd als gevierd terrorist verwelkomd bij het Palestina Komitee. In 1991 dreigde hij zijn verblijfsvergunning kwijt te raken, daar hij nog steeds betrokken was bij ‘Palestijns verzet’. Hierbij onderhield hij contacten met “tot Al Fatah behorende cellen, waarvan bekend is dat deze daadwerkelijk belast zijn met de uitvoering van terreurdaden

Meer aanwijzingen voor Palestijnse schutter
Er bestaan bovendien gerechtvaardigde redenen om te vermoeden dat de kogel die Al Akleh in haar hoofd raakte, werd afgeschoten door een van de ongetrainde Palestijnse terroristen. Abu Akleh en haar collega Ali Samoudi van Al Quds News bevonden zich middenin een vuurgevecht tussen de IDF en zwaar bewapende Palestijnen in Jenin. Samoudi werd in zijn rug geraakt en is buiten levensgevaar, maar beweert gezien te hebben wie zowel Al Akleh als hemzelf van grote afstand raakte. “Ze hebben haar koudbloedig vermoord,” beweerde hij. Het vuurgevecht speelde zich af tussen Israelische troepen en Palestijnse terroristen op honderden meters afstand van elkaar, in de nauwe straten van Jenin. Een fotograaf van het Franse persbureau AFP stelt ook dat de kogel van Israelische kant kwam. De Palestijnse arts die de autopsie uitvoerde kon echter niet bevestigen wie er achter haar tragische dood zit.

Van Palestijnse zijde verschenen filmpjes van het gevecht, waarin de terroristen juichten dat ze een Israelische soldaat geraakt hadden. Vervolgens werd gefilmd hoe plaatselijke gewapende mannen riepen: “Raap hem op!” En later, verrast: “Het is een vrouw!” Er raakte geen enkele IDF-soldaat gewond. Dit haalt premier Bennett ook aan. Minister van Buitenlandse zaken Lapid stelde een onafhankelijk onderzoek voor, maar dit werd afgewezen.

 Zonder mee te werken aan verder onderzoek, kondigde de PA naar het Internationale Strafhof te willen stappen voor een ‘onafhankelijk onderzoek’. Nu Abu Akleh al begraven is, zal dat moeilijk gaan.