NS verwijdert antisemitische sticker

IN ANTISEMITISME / Door: ELISE FRIEDMANN / 28 apr 2014 CIDI VOETBAL

Utrecht_CSSnelle actie van NS vandaag: een grote sticker met ‘Rotterdam and Palestine United against Jews’ en de nare afkorting ‘JHK’ (Joden hebben K..) is binnen zeer korte tijd verwijderd van station Utrecht CS.

Een politicologiestudent zag de sticker maandagmorgen naast een roltrap in Utrecht CS en stuurde er een foto van de wereld in via Twitter. Daar werd hij onder meer opgemerkt door CIDI-directeur Esther Voet, door de NS en door beveiligingsbedrijf ACE security.

Korte tijd later had de NS al gezorgd dat de sticker was verwijderd. Omdat hij mogelijk ook op andere stations was aangeplakt, circuleerde het beveiligingsbedrijf de foto onder hondengeleiders die de beveiliging van stations verzorgen, met de instructie hem te verwijderen als hij wordt aangetroffen.

Op internet werd wel verband gelegd tussen de inhuldiging van Ajax als landskampioen gisteren, vooral omdat de bovengenoemde afkorting op Feyenoordforums vaker opduikt. Het is bemoedigend dat ook daar reacties staan van forumleden die deze onterechte koppeling tussen voetbal en antisemitische uitingen afwezen. Zo kreeg een forumlid dat zich de ‘nickname’ PalestinaJHK had aangemeten te horen: “Neem eens een andere nick, Palestina heeft niks te maken met 020 en die JHK getuigt van infantiliteit” en: “We willen minder van Palestina JHK”.