Obama eert Peres

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 14 jun 2012 OBAMA PALESTIJNEN VREDESPROCES VS

Gisteren kreeg de Israelische president Shimon Peres in Washington de Amerikaanse Vrijheidsmedaille uitgereikt door president Obama. Obama prees Peres voor zijn decennia durende inspanningen voor vrede.

Peres heeft voor zijn streven naar vrede al meerdere malen erkenning mogen ontvangen. Vooral voor zijn inzet bij de Oslo akkoorden heeft hij internationale erkenning gekregen. In 1993 ontving hij samen met Rabin en Arafat de Félix Houphouët-Boigny Vredesprijs van UNESCO en in 1994 ontvingen de drie ook de Nobelprijs voor de Vrede.

President Obama sprak tijdens het aansluitende diner ter eren van Peres lovende woorden. Obama zei: “De Verenigde Staten prijst zich gelukkig wereldwijd zovele bondgenoten te hebben. Een van de meest trouwe en sterkste vrienden is de Staat Israel. Geen individu heeft zoveel gedaan om onze twee landen dichterbij elkaar te brengen dan de leider die wij vanavond eren, onze vriend Shimon Peres.” Obama sprak verder over de lange politieke loopbaan van de Israelische president, Peres heeft samengewerkt met alle Amerikaanse presidenten sinds John F. Kennedy. Ook ging hij dieper in op het streven van Peres om Israeli’s, Palestijnen en de Arabische buurlanden op een waardige manier in vrede en veiligheid met elkaar samen te leven.

Peres nam het woord na de lovende woorden van Obama en gaf aan de Vredesmedaille geaccepteerd te hebben uit naam van alle Israeli’s. President Peres gaf aan geroerd te zijn door de eer die hem ten beurt viel. Peres zei: “Israel bewondert de Verenigde Staten om zijn vrijheid en vrijgevigheid. Een wereld zonder de Verenigde Staten zou chaotisch zijn.” Afsluitend richtte hij het woord tot Obama “U hebt toegezegd een blijvende vriendschap met Israel na te streven en dat de veiligheid van Israel voor u heilig is. Daarmee handelt u als een groot leider en een echte vriend.”

Beelden van de uitreiking klik hier

Bron: The White House