Obsessie met Israel kost de VN geld

Na de zoveelste veroordeling van Israel door de Verenigde Naties, heeft de Israelische regering besloten de subsidie aan het internationale orgaan te verminderen. In plaats daarvan wil Israel het geld zelf aan ontwikkelingslanden geven. De VN gaat echter door met haar fixatie met Israel, bijvoorbeeld door het ontkennen van de joodse geschiedenis van Jeruzalem.

Het besluit om de geldkraan dicht te draaien volgt op een anti-Israel verklaring door de VN-mensenrechtenraad. Israel is een vast agendapunt bij deze raad, ook wel bekend als agendapunt zeven. Geen enkel ander land in de wereld is een vast punt op de agenda. De mensenrechtensituaties in andere landen in de wereld worden in een andere vergadering besproken.

Als reactie op deze obsessie verlaagt de Israelische regering haar jaarlijkse contributie met twee miljoen dollar. Dit geld gaat Israel aan ontwikkelingslanden geven die de Joodse staat wel steunen. Zo blijft Israel goede doelen steunen zonder daarmee de obsessieve Israelhaat bij de VN te faciliteren. De twee miljoen komt bovenop de zes miljoen die Jeruzalem al had teruggedraaid. De korting van zes miljoen was een reactie op resolutie 2334. De Israelische ambassadeur bij de VN Danny Danon zei toen dat het onredelijk is dat Israel geld geeft aan organisaties die tegen Israel werken.

Bij de VN lijken ze echter niet onder de indruk te zijn van het dichtdraaien van de geldkraan. Bij UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, schrijven Arabische landen weer aan een anti-Israel motie. De motie ontkent expliciet Joodse banden met de gehele stad Jeruzalem. Hierbij wordt ook West-Jeruzalem genoemd, niet alleen het oostelijk deel van de stad. Israelische soevereiniteit over Oost-Jeruzalem wordt door de internationale gemeenschap betwist, maar over West-Jeruzalem bestaat geen twijfel. De schrijvers van de revisionistische resolutie hebben hier echter weinig mee. Zij trachten de geschiedenis te herschrijven en Joden hun historie te ontkennen. Andere voor joden heilige plekken, zoals de Tombe van de Aartsvaders en de Tombe van Rachel, moeten het ook ontgelden. Ondanks dat deze plekken er al waren voordat de islam überhaupt bestond, worden ze nu als moskeeën bestempeld. 

Dit is mede dankzij moties die door de Palestijnen bij UNESCO al eerder met succes ingediend zijn. Joodse heiligdommen zoals de Tempelberg en de Westmuur zijn  opeens – volgens UNESCO – alleen nog heilig voor moslims en niet voor joden. Een aantal westerse landen, waaronder Nederland, stemden tegen deze anti-Israelische resoluties. Een groot aantal Europese landen onthielden zich echter van stemming. Mede hierdoor konden de resoluties passeren. In de nieuwe motie worden de Tempelberg en de Westmuur niet expliciet genoemd, maar er wordt wel verwezen naar documenten waar dat wel gebeurt.

De Israelische regering heeft aangegeven andere landen te informeren over de historische waarheid van Jeruzalem. De hoop is dat de leugenachtige resolutie dan niet passeert. Dit is echter nog maar zeer de vraag wanneer landen geen stelling durven te nemen en zich onthouden van stemmen. De stemming zal naar verwachting plaats vinden bij de volgende UNESCO vergadering in Parijs op 1 mei.

 

Foto: Uitzicht over het oosten van Jeruzalem. Bron: Samuel Cousin / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, Ynet, Haaretz.