Olmert bereid tot concessies

Premier Olmert is in de onderhandelingen met de Palestijnen bereid concessies te doen. “Pijnlijke concessies zelfs”, zei hij na afloop van de eendaagse Midden-Oosten-top in Annapolis.

Er is geen moslimstaat waar Israël geen vrede mee wil sluiten, zei Olmert. Hij noemde Egypte als voorbeeld van een Arabisch land waarmee Israël goede contacten onderhoudt.

De Palestijnse president Abbas zei dat vrede met Israël alleen mogelijk is als dat land zich terugtrekt uit alle bezette gebieden, dus ook uit Oost-Jeruzalem en van de Golanhoogte in Syrië.

Verder moet worden onderhandeld over vluchtelingen, grenzen, nederzettingen, water en veiligheid, zei Abbas.

Vredesakkoord
De partijen hebben afgesproken om elkaar iedere twee weken te ontmoeten voor vredesonderhandelingen. Het eerste overleg wordt vandaag al gehouden in Washington.

De gesprekken moet eind volgend jaar uitmonden in een vredesakkoord, vlak voor het vertrek van president Bush.

Bush waarschuwde in Annapolis dat de weg ernaartoe heel moeilijk kan worden.

“Dit is het begin van een proces” aldus Bush. “Niet het einde en er moet nog veel gebeuren.”

De verwachtingen waren voorafgaande aan de top niet hooggespannen, maar waarnemers hebben de uitkomst toch positief ontvangen.

Vooral de aanwezigheid van Syrië en Saudi-Arabië in Annapolis wordt gezien als een doorbraak. In totaal deden zo’n veertig landen mee aan de conferentie.

Tijdverspilling
In de Gazastrook, waar de radicale Hamas-beweging het voor het zeggen heeft, is de slotverklaring van Annapolis met hoongelach begroet.

Hamas noemt de conferentie tijdverspilling. “Het is niet meer dan een afscheidsfeestje voor Bush en een hopeloze poging hem als gezaghebbend leider te presenteren”, zegt een Hamaswoordvoerder.

Eerder op de dag hadden tienduizenden Palestijnen in Gaza-stad betoogd tegen deelname van hun president Abbas aan de Midden-Oostentop. Ze riepen leuzen als “Dood aan Israël, dood aan Amerika”.

Op de Westelijke Jordaanoever, waar Abbas de macht in handen heeft, waren betogingen verboden. In Ramallah sloeg de politie een demonstratie uit elkaar, in Hebron kwam één demonstrant om.

Bron: NOSNieuws