Olmert burgemeester; religieuzen aan de macht

Burgemeester Olmert was met 61,2 procent van de stemmen in Jeruzalem de onbetwiste winnaar van de lokale verkiezingen van 10 november. Jeruzalem is daarmee de enige grote stad die een Likoed-burgemeester krijgt; de andere zes grote steden vielen alle in handen van de Arbeidspartij.

In de gemeenteraad pakte het echter anders uit. Daar behaalde Olmert met zijn lijst Verenigd Jeruzalem slechts 6,6 procent van de stemmen, goed voor 3 van de 31 zetels (en een verlies van 2 zetels). De grote winnaars waren in Jeruzalem vorige week de (ultra-)orthodoxe partijen. Samen hebben zij nu 15 zetels (was 13). Vooral Shas deed het goed; de partij was goed voor 14,4% wat 5 zetels opleverde (was 2). UTJ/Agoedat Jisraeel/Degel Hatora kreeg 7 zetels en de Nationaal Religieuze partij 3. Van de ultra-orthodoxie ging 90% naar de stembus terwijl de gemiddelde opkomst in Jeruzalem bleef steken bij 40%.

De coalitie die Olmert met de religieuze partijen zal aangaan, zal van hem een gijzelaar maken. Dat is de mening van zijn partijgenoot en lid van de Knesset Ruby Rivlin. "Hij mag dan burgemeester zijn, maar hij is aan handen en voeten gebonden door de ambities en de grillen van de raadsleden met wie hij in zee gaat," aldus Rivlin.

Het tweede grote blok in de raad (17,8% procent van de stemmen) wordt gevormd door twee linkse seculiere partijen, Meretz en de afsplitsing Jeruzalem Nu; zij behaalden respectievelijk 3 en 4 zetels. De andere grote partij uit de landelijke politiek, de Arbeidspartij, was net zo’n verliezer als Likoed: Sjimon Shetreet verloor met zijn lijst Eén Jeruzalem vier van de zes zetels en kwam uit op 2.

Gemeenschappen voor Jeruzalem, een Russische-immigrantenpartij, kreeg 2 zetels. Ik ben een Jeruzalemmer van de zanger Yehoram Goan kreeg er 1 en Er is een toekomst in Jeruzalem van de oud directeur-generaal van de stad (niet orthodox, niet seculier, maar bekend als een goede bestuurder) ook 1 zetel.
De Palestijnse Autoriteit had de Arabieren in Jeruzalem opgeroepen niet aan de verkiezingen deel te nemen.