Olmert veroordeeld wegens corruptie

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 25 sep 2012

De voormalige Israelische premier Ehud Olmert is door een rechtbank in Jeruzalem wegens corruptie veroordeeld tot een boete van bijna 15.000 euro en een 1 jaar voorwaardelijke celstraf.

Zijn medewerker Shula Zaken kreeg een voorwaardelijke celstraf van 9 maanden opgelegd.

In 2008 werd bekend dat Olmert was verwikkeld in een grootschalig corruptieschandaal. Afgelopen juli veroordeelde de rechtbank in Jeruzalem hem echter op slechts een punt van de aanklacht. Olmert had vier maal op incorrecte wijze Uri Messer bevoordeeld waardoor hij het publieke vertrouwen in een investeringscentrum had geschonden. Olmert verklaarde na de uitspraak dat hij enkele weken geleden tegen het hof had gezegd met opgeheven hoofd de rechtszaal te willen verlaten en dat hij dit na de veroordeling ook heeft kunnen doen. Hij voegde er wel aan toe zijn les te hebben geleerd.

De openbare aanklager had zes maanden cel geëist maar Olmert kreeg buiten de boete alleen een voorwaardelijke straf, met een proeftijd van drie jaar. Ook wordt er geen onderzoek naar ‘morele schande’ tegen hem werd ingesteld. Als hij op dit punt schuldig was bevonden had hij voor zeven jaar geen politieke carrière meer mogen hebben. Een dergelijke veroordeling had een politieke terugkeer van Olmert, die inmiddels 66 jaar is, vrijwel zeker onmogelijk gemaakt.