OM eist boete tegen AEL voor antisemitische cartoon

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 8 apr 2010 CIDI HOLOCAUST

De AEL moet een boete van 2500 euro betalen voor het plaatsen van een antisemitische cartoon op haar site, waarvan 1500 voorwaardelijk. Dat eiste de Officier van Justitie vandaag voor de Utrechtse rechtbank. CIDI deed in 2006 aangifte tegen de cartoon, die uitdrukte dat de Joden de omvang van de Holocaust doelbewust verzinnen. Ook tegen de cartoonist, AEL-voorman Abdou Bouzerda, wordt mogelijk een boete geeist.

Bij de eis voor de Utrechtse rechtbank overwoog de Officier van Justitie dat de AEL de cartoon opnieuw op internet had gezet, ook na een waarschuwing dat deze cartoon strafbaar was. De AEL had twee weken de tijd gekregen om de cartoon te verwijderen.

Volgens de tekenaar, AEL-voorman Abdou Bouzerda, zette de Arabisch-Europese Liga (AEL)  de discriminerende cartoon op haar site als reactie op de besissing van justitie dat de ‘Deense Mohammed-cartoons’ niet strafbaar zijn.

De officier accepteerde dat argument niet. Een cartoon die beweert dat de Joden de Holocaust hebben verzonnen, heeft niets te maken met een cartoon over Mohammed, stelde zij. Zij ziet geen reden om Joden te betrekken bij de Deense cartoonkwestie.

Tijdens de langdurige rechtszaak werd ook CIDI-directeur Ronny Naftaniël als getuige gehoord. CIDI had in 2006 aangifte gedaan tegen de cartoon. Oorspronkeijk wilde de AEL een groot aantal getuigen oproepen, maar de rechtbank bepaalde in februari dat één getuige volstond.

Mogelijk wordt ook tegen Bouzerda een boete geeist. Hierover gaat de zitting om 18 uur verder.