Omstreden video beschuldigt IDF van neerschieten Palestijnen -soldaat geschorst

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 30 mei 2014 EU IDF PALESTIJNEN VN WESTBANK

Image palestinian shootingDe IDF heeft een soldaat geschorst die betrokken zou zijn geweest bij het ‘Nakba-incident’, waarbij twee Palestijnen werden doodgeschoten. Bij het onderzoek naar de toedracht kwam een beeld boven water van de soldaat die schoot, terwijl hij daartoe niet geautoriseerd was. Het onderzoek heeft echter vooralsnog niet aangetoond dat de man ook verantwoordelijk was voor de dood van de twee Palestijnen.

De geschorste soldaat was volgens de Israëlische krant Haaretz lid van een communicatiedivisie van de IDF, en dus geen gevechtssoldaat. Hij vergezelde zijn kameraden op deze missie. Soldaten van dergelijke divisies mogen hun wapens niet gebruiken, tenzij er op ze geschoten wordt of zij in direct gevaar zijn.

De man vuurde, zo te zien met rubberkogels, vlak voordat één van de jongens in elkaar zakte. De IDF heeft echter geen bewijs dat deze kogel ook Nadim Nuwara’s dood veroorzaakte. Rubberkogels kunnen grote schade aanrichten, maar kunnen op afstand niet de dood veroorzaken. Het onderzoek naar de ware toedracht van de dood van de twee jongens loopt nog. De details van deze zaak liggen nu bij een militair gerechtshof en worden niet naar buiten gebracht.

Het onderzoek naar dit incident kwam op gang door een video waarop volgens de Palestijnse organisatie ‘Defense for Children’ te zien zou zijn hoe de IDF twee ongewapende Palestijnse jongens neerschoot. Dit gebeurde bij een botsing tussen de IDF en stenen gooiende demonstranten net buiten de Ofer-gevangenis in Beitunia, vlakbij Ramallah. Het incident vond plaats op 15 mei (de dag waarop Palestijnen de oprichting van Israel vierden als een ramp, Nakba). Volgens Defense for Children schoot de IDF met opzet de twee jongens dood; de IDF ontkent dit en  stelt dat de video op een tendentieuze manier is bewerkt.

Een woordvoerder van het Israëlische leger verklaart over de beelden en het incident: “De video is op een tendentieuze manier bewerkt en is geen goede weergave van de hoeveelheid geweld dat plaatsvond bij de ordeverstoringen.” Volgens de woordvoerder zei het beveiligingspersoneel dat erbij betrokken was dat er tijdens de rellen niet met scherp is geschoten, maar met rubberkogels.
Ook videomateriaal van CNN geeft geen uitsluitsel over de toedracht.

De PLO verklaarde dat de IDF de ‘twee Palestijnse tieners met opzet heeft geëxecuteerd, terwijl ze ongewapend waren en geen directe of indirecte bedreiging vormden’. Een woordvoerder noemde dit ‘opnieuw een bewijs van Israël’s excessieve geweld tegen ongewapende Palestijnse demonstranten’, beschuldigde Israël van oorlogsmisdaden en riep de VN en de EU op om maatregelen te nemen tegen Israël.

De Israëlische Minister van Defensie Moshe Ya’alon schaarde zich dinsdag achter de verklaring van het IDF en zegt dat hij vaker video’s heeft gezien die een valse weergave van de feiten geven. Hij zei dat de Israëlische soldaten juist hadden gehandeld, in een situatie waarin in hun leven in gevaar was.

Palestijnen hebben in het verleden vaker bewerkte video’s gepresenteerd als ‘bewijs’ van Israelische misdaden, zoals met de 12-jarige Palestijnse jongen Mohammed Al-Dura. Hij zou volgens deze video bij de Tweede Intifada in 2000 door het Israëlische leger zijn neergeschoten. Uit latere onderzoeken door een Duitse onderzoeksjournalist bleek, dat de jongen door Palestijnse kogels om het leven was gekomen en mogelijk zelfs niet dood was.

De VN heeft Israël opgeroepen om een onafhankelijk en transparant onderzoek te beginnen naar het incident en ervoor te zorgen dat de veiligheidsdiensten zich houden aan de basisprincipes van het gebruik van wapens en geweld.

De ADL uitte kritiek op de snelle conclusies die de VN en anderen trokken naar aanleiding van het beeldmateriaal. De IDF gaat ondertussen verder met een eigen onderzoek naar het incident.

 

Foto: Screenshot uit de video