Ondanks wapenstilstandsoverleg escalatie tussen Hamas en IDF

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 7 aug 2018 GAZA HAMAS IDF

Een patrouille dacht vanuit de Gazastrook beschoten te zijn door terroristen van Hamas. In antwoord hierop heeft een IDF-tank de positie waarvandaan was geschoten bestookt. Hierbij zijn twee leden van Hamas omgekomen. Het bleek echter niet om een schietaanval, maar om een Hamas-demonstratie te gaan.

Op videobeelden vrijgegeven door de IDF is te zien hoe twee mannen vanuit een wachtpost het vuur openen. Vervolgens schiet een tank op de positie. Volgens het Gazaanse ministerie van Gezondheid zijn hierbij twee leden van de gewapende tak van Hamas, de Izz ad-Din al-Qassam Brigades, omgekomen. 

“Het Israelische leger zal optreden tegen elke offensieve intentie en poging om onze troepen aan te vallen, en houdt terreurorganisatie Hamas verantwoordelijk voor alle activiteiten die in en vanuit de Gazastrook plaatsvinden,” aldus de IDF in een statement. 

Wapenstilstandsoverleg
De beschieting van de Hamas-scherpschutters vindt plaats ten tijde dat de terreurbeweging aan het overleggen is over een wapenstilstand met Israel. Egypte en VN-gezant Nickolay Mladenov zijn al enkele weken aan het bemiddelen om een oorlog te voorkomen en de humanitaire situatie in Gaza te verbeteren. In ruil voor het stoppen met de aanvallen met vuurbomvliegers en de rellen aan de grens, zal de blokkade op de kustenclave verlicht worden en de visserszone op zee worden verruimd. Ook wordt er gesproken over een mogelijke gevangenenruil.

Naar verluidt staat het politieke leiderschap van Hamas achter het voorstel. Op dit moment zijn de politici in de Gazastrook om te overleggen met de gewapende tak. Hierbij zou ook gesproken worden over voorbereidingen voor een eventuele nieuwe oorlog. Bij het wapenstilstandsoverleg is de Palestijnse Autoriteit – tot haar eigen frustratie – niet betrokken. Ondanks een vorig jaar gesloten verzoeningsakkoord heeft de PA nog steeds niet de controle over Gaza, en houdt het daarom economische sancties tegen de kustenclave in stand.

Mogelijk gooit de beschieting van vandaag roet in het eten van het wapenstilstandsoverleg. Daarnaast duren de aanvallen met vuurbomvliegers voort – waarop de Israelische luchtmacht reageert met beschietingen richting de pyromanen – en overweegt Israel zwaardere militaire acties.

Zondag kwam het Israelische veiligheidskabinet bijeen om het voorstel voor een wapenstilstand te bespreken. Zover bekend hebben de ministers (nog) geen besluit genomen over de plannen die op tafel liggen.