Onderwijs Oost-Jeruzalem moet beter

IN EDUCATIE / Door: WEBMASTER / 7 feb 2011 ONDERWIJS

Israëlische overheid moet binnen vijf jaar zorgen voor betere en goedkopere onderwijsvoorzieningen voor de bewoners van Oost-Jeruzalem. Dat heeft het hooggerechtshof van Israel op zondag besloten.

Een commissie van drie rechters deed uitspraak in een geding ten behoeve van vijf Palestijnse families die hun kinderen niet bij een openbare school konden inschrijven. De kinderen waren afgewezen, omdat de openbare scholen in het woongebied vol waren en er eenvoudigweg geen andere plaatsen gecreëerd konden worden. De zaak was twee jaar geleden aangespannen door de mensrechtenorganisatie Association for Civil Rights in Israel.

De klagers stelden dat Oost-Jeruzalem lijdt aan een gebrek van ongeveer duizend schoolklassen en dat die situatie duizenden Palestijnse families dwingt om hun kinderen bij privéscholen in te schrijven. Dat, aldus de klagers, kost enkele duizenden euro’s per jaar.

De ongeveer 260,000 Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem vallen onder Israelisch bestuur en hebben dezelfde rechten als alle andere inwoners van de stad, al hebben zij niet de Israelische nationaliteit. Deze is hen overigens wel aangeboden, maar de meeste Arabische inwoners van Oost-Jeruzalem hebben het, uit politieke overwegingen, afgewezen.

Hoewel er een algemeen gebrek aan leraren en schoolklassen is in het hele Israelische onderwijs, is de situatie in Oost-Jeruzalem het ergste. Volgens officiële cijfers vallen 40,000 leerlingen – de helft van alle leerlingen in Oost-Jeruzalem – buiten het openbare onderwijssysteem. Ongeveer 5,300 van hen zitten niet op school. De helft van alle leerlingen in Oost-Jeruzalem gaat van school voordat zij de standaard 12 jaar hebben volbracht.

Als de overheid niet binnen vijf jaar een significante verbetering aanbrengt aan de ‘infrastructuur van het onderwijs’ in Oost-Jeruzalem, dan zal het hooggerechtshof de overheid bevelen om de klagers te compenseren voor hun uitgaven voor privéscholen en vervoer, zo waarschuwden hoofdrechters Ayala Procaccia, Yoram Danziger en Dorit Beinisch, president van het Israelische hooggerechtshof.

“De situatie is overduidelijk in strijd met het recht op gelijk onderwijs,” verklaarde Danziger. “Niet alle ouders in Oost-Jeruzalem kunnen voor het onderwijs van hun kinderen betalen. Dit leidt tot een reële zorg dat deze kinderen schoolloos zullen worden. En dat zal een heel drastische invloed hebben op hun toekomst en verdere mogelijkheden.”