Onderzoek ingesteld naar neergeschoten Palestijnse tiener

De militaire politie van de IDF heeft een onderzoek ingesteld naar het neerschieten van de Palestijnse tiener Ali Abu Aliya. De circa 13-jarige Abu Aliya werd afgelopen vrijdag in zijn buik geraakt door een .22 kogel tijdens het opbreken door Israëlische militairen van een demonstratie die escaleerde.

Bij wat Palestijnse media een ‘vreedzaam protest’ noemt tegen een Israelische buitenpost nabij Kafr Malik op de Westelijke Jordaanoever moesten Israelische soldaten rotsblokken, slingerstenen en brandende autobanden ontwijken, die op hen af gerold en gegooid werden vanaf de heuvels. De tiener overleed in een ziekenhuis in Ramallah aan zijn verwonding. Zijn leeftijd varieert van bericht tot bericht tussen de 12 en 15 jaar oud.

Palestijnse kinderen doen van jongs af aan mee aan acties bij protesten.

.22 LR Ruger

Ali Abu Aliya werd geraakt door een kogel uit een Israelisch Ruger kleinkalibergeweer, dat vaker wordt ingezet om betogers in hun benen te schieten die een ernstig gevaar vormen voor hun omgeving. Volgens het ingestelde onderzoek van de IDF was de kogel die Ali doodde bestemd voor het been van een volwassen man die naast hem stond. Aanvankelijk nam het leger de stelling in dat er slechts met rubberkogels geschoten was, maar later bleek dat er toch Rugers waren ingezet. De Ruger is bedoeld om minder dodelijk te zijn tegen volwassen personen, maar blijft een vuurwapen en wordt volgens richtlijnen van de IDF tegenwoordig minder vaak ingezet.

Deelname kinderen aan gewelddadig protest

Volgens Ali’s vader Mohammed Abu Aliya “doet het merendeel van het dorp mee bij confrontaties met het leger, al is het maar als toeschouwer.” Met het ingestelde onderzoek doet Israel gehoor aan de oproep van Nikolai Mladenov, speciaal coördinator van de VN voor het Vredesproces in het Midden Oosten:

De inzet van kinderen bij deze of andere gewapende aanvaringen met de IDF werd niet door Mladenov aan de kaak gesteld. Waar de IDF bij de dood van kinderen en incidenten van onrechtmatig geweld onmiddellijk een enquête instelt naar de feiten en daders straft, ook uit eigen gelederen, betaalt de Palestijnse Autoriteit een maandelijkse vergoeding aan Palestijnen die voor moord in Israelische gevangenissen zitten.