Onduidelijkheid over lot Canadees-Israelische anti-ISIS strijdster

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: MIKE DURAND / 1 dec 2014 TERRORISME TURKIJE VS

Gill Rosenberg bron FBDe Canadees-Israelische Gill Rosenberg zou in handen zijn gevallen van ISIS, claimde deze terreurorganisatie afgelopen zaterdag op Arabisch-jihadistische websites. Rosenberg zou gevangen zijn genomen in de Koerdische stad Kobani in Syrië, vlakbij de grens met Turkije. Of dit ook waar is, blijft vooralsnog onduidelijk: andere bronnen spreken het tegen.Israel en Canada proberen de claim te onderzoeken.

Er heerst twijfel over de mogelijke waarheid van de berichten door de chaotische situaie in Kobani. Na de mogelijke ontvoering vonden daar drie grote zelfmoordaanslagen plaats, die veel ravage aanrichtten in de Koerdische stad. Israelische media ontkenden het bericht dat Rosenberg in Kobani gevangen is genomen door ISIS. Zij hadden contact met meerdere Koerdische strijders, die zeiden dat Rosenberg afgelopen zaterdag niet in Kobani was. Met Rosenberg zelf is op dit moment geen contact, maar kort voordat zij gevangen zou zijn genomen, liet zij via Facebook weten dat zij ‘ergens heen ging’ waar zij geen internetverbinding had.

Mocht het bericht echter wel waar blijken te zijn, dan is Rosenberg de tweede Israeli die door de terroristische groep is ontvoerd. De eerste ISIS-gevangene met een (duale) Israelische nationaliteit was de Israelisch-Amerikaanse journalist Steven Sotloff. Hij werd in september door een ISIS-beul onthoofd.

De 31-jarige Rosenberg sloot zich begin november aan bij de Koerden in hun strijd tegen de terroristische beweging ISIS. Zij kwam in juni 2014 via FaceBook in contact met de Koerdische rebellen in Syrië en zei dat zij “vrijwilligster” bij de Koerden wilde worden. Zij reisde van Tel Aviv naar Erbil in Syrië. Daar sloot zij zich, na een militaire training van de rebellen, aan bij de Koerdische anti-ISIS-troepen.

Op Facebook, waar zij regelmatig berichtte over haar lotgevallen, legde zij uit dat zij zich geroepen voelde deze stap te nemen omdat zij de Koerden ziet als gelijken. Haar advocaat Ben-Oved blijkt niet verrast door de stap van zijn cliënte: “Het is echt iets voor haar om dat te doen.”

Rosenberg heeft een turbulent leven achter de rug. Geboren in Canada, ging zij in 2006 op aliya naar Israel om dienst te nemen in het Israelische leger. Zij werd piloot en heeft ook een universitaire studie luchtvaart- en ruimtevaarttechnologie afgerond. In 2009 werd ze bij een gezamenlijke operatie door de Israelische politie en de Amerikaanse FBI gearresteerd op verdenking van oplichting en uitgeleverd aan de VS. Daar werd zij veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Haar straf werd ingekort en na haar vrijlating werd zij gedeporteerd uit de VS: in juni 2014 kwam Rosenberg terug naar Israel.

Canada en Israel kwamen zondag 30 november met een verklaring over de mogelijke ontvoering van Gill Rosenberg. De Canadese regering verklaarde dat zij op de hoogte is van de mogelijke ontvoering en alles in het werkt stelt om duidelijkheid te krijgen over de claim. De Israelische woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Nachshon zei dat het ministerie alle in het werkt stelt snel duidelijkheid te krijgen over het lot van Rosenberg. De Israelische minister van Defensie Ya’alon zei dat hij “het nieuws niet kon bevestigen” en dat hij hoopt dat het niet waar is.