Onduidelijkheid rond achterlaten Vitessespeler

Dan_MoriVoetbalclub Vitesse kreeg veel kritiek over het zonder slag of stoot achterlaten van verdediger Dan Mori, die Abu Dhabi niet in mocht voor een trainingskamp omdat hij Israeli is. Vitesse had zich moeten verzetten, desnoods met de hele club moeten wegblijven om deze discriminatie, zei ook CIDI. Ook de KNVB kreeg kritiek, die zweeg ‘om voetbal en politiek gescheiden te houden’.

Vitesse en de KNVB verdedigden zich door te zeggen dat het ministerie van Buitenlandse Zaken had geadviseerd die twee gescheiden te houden. Dat riep vragen op over dat ministerie in de politiek, toch al verontwaardigd over dit wegkijken bij discriminatie.

Gisterenmiddag leken de Verenigde Arabische Emiraten, die Mori niet binnen lieten, een uitweg te brengen voor KNVB en Buitenlandse Zaken, door te verklaren dat er geen visum was aangevraagd voor Mori. Minister Timmermans liet prompt vanuit Cuba weten ‘dat hij graag geholpen zou hebben bij het krijgen van een visum, als BuZa maar tijd was ingeschakeld.’ En wat dat advies betreft, dat was maar ‘een informeel sms-contact tussen twee kennissen van de KNVB en Buitenlandse Zaken, dat plaatsvond nadat Vitesse al was afgereisd,’ heette het in de Volkskrant.

Dit legt de ‘schuld’ voor het niet toelaten van Mori helemaal bij Vitesse, dat een fout zou hebben gemaakt door geen visum aan te vragen. Maar Vitesse ontkent dit stellig: er was wel degelijk een visum aangevraagd zegt de club.

Dat werpt veel vragen op: is er nu wel of geen visum aangevraagd? adviseerde Buitenlandse Zaken nu wel of niet geen heibel te maken over het discrimineren van deze Israelische speler?

Hoe dan ook, of het door een ‘communicatiestoornis’ kwam of door beleid van de VAE, Vitesse had niet zo gemakkelijk akkoord mogen gaan met het discriminatoir achterlaten van een speler, schreef columnist Theodor Holman in het Parool.