Onenigheid Arafat en Barak blijft

ANP Nieuws

Arafat karakteriseerde het gesprek daarentegen als ,,belangrijk, constructief en positief”. Hij is bereid tot een nieuwe Midden-Oostentop naar het voorbeeld van de ontmoeting in Camp David in juli dit jaar. Hij wierp de Israëlische premier Barak voor de wapenstilstand van Sharm el-Sheikh niet nagekomen te zijn. Op de vraag of hij officieel zal oproepen het geweld te beëindigen, zei Arafat: ,,Ik ben niet degene die het geweld heeft veroorzaakt. Ik val de Israeli’s niet aan.”

Zoals vooraf aangekondigd heeft Arafat de Amerikanen voorgesteld een internationale vredesmacht naar het Midden-Oosten te sturen. De Verenigde Staten lopen echter niet warm voor dit idee. Niettemin wil Arafat vrijdag in New York dit plan ook aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) voorleggen.

Palestijnse staat

Ondertussen komt de Centrale Raad van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO nog niet bijeen om het uitroepen van een Palestijnse staat te bespreken. Raadsvoorzitter Salim al Zaanoun heeft dit vrijdag verklaard.

Aanvankelijk was het de bedoeling 13 september de onafhankelijke staat uit te roepen. Op 10 september stelde de raad die bijeenkomst uit. Hij besloot 15 november weer bijeen te komen.

Barak

Premier Barak van Israël heeft de Palestijnen eerder harde politieke en economische maatregelen in het vooruitzicht gesteld als zij eenzijdig de Palestijnse staat uitroepen. Jeruzalem overweegt dan onder meer de annexatie van de Palestijnse gebieden.

De Israëlische premier verwacht geen snelle hervatting van de vredesgesprekken met de Palestijnen. Barak heeft wel een eigen ontmoeting met de Amerikaanse president. Die staat voor zondag op het programma.

,,Ik wil al onze verwachtingen dempen. Ik verwacht niet dat de besprekingen in Washington tot hervatting van de onderhandelingen zullen leiden. Wel hoop ik dat de ontmoeting met Clinton leidt tot beëindiging van het geweld”, zei Barak vrijdag tijdens een bezoek aan de legerbasis Ayosh bij de plaats Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.