Ongepaste vliegercampagne in Vlissingen

Afgelopen weekeinde organiseerde ruimte Caesuur een ‘kunstvliegerproject’ op het strand bij Vlissingen. Naar eigen zeggen is de vliegercampagne “geïnspireerd op de vliegers die kinderen in 2011 in de Gazastrook oplieten.” Tegenwoordig worden de vliegers in Gaza echter als terreurmiddel ingezet om branden in Israel te ontsteken.

De vliegercampagne is ongepast, gezien de terreurcampagne die verschillende groepen in de Gazastrook al zeven maanden lang voeren met vliegers en ballonnen. Dagelijks worden tientallen vuurbommen en ontstekingen opgelaten om branden in Zuid-Israel te veroorzaken.

Op haar eigen website doet ruimte Caesuur de branden af als “verzet,” dat slechts “af en toe” zou plaatsvinden. Inmiddels zijn echter tientallen vierkante kilometers aan natuur en landbouwgrond in vlammen opgegaan

Volgens ruimte Caesuur zijn de vliegers in 2018 in Gaza een “vrolijk politiek statement van protest.” Een absurde overtuiging, gezien veel van de vliegers in Gaza zijn gedecoreerd met swastika’s. 

De afbeeldingen op sommige vliegers in Vlissingen liegen er ook niet om. Op één van de vliegers is een raket te zien, een veelgebruikt wapen dat door terreurbewegingen in Gaza wordt ingezet tegen Israelische burgerdoelen. Op een andere vlieger is een rijksadelaar afgebeeld, wat als symbool door de nazi’s in Duitsland werd gebruikt. 

De vliegercampagne kan op steun van 50PLUS-wethouder Rens Reijnierse rekenen. Ondanks het gebrek aan wind spreekt Reijnierse van een “geslaagd” project. 

Voor komende donderdag is een vervolg aangekondigd. Er wordt gehoopt dat er dan wel genoeg wind zal zijn om de vliegers op te laten op het strand van Vlissingen. 

Er zijn allerlei ludieke protesten te bedenken om aandacht te vragen voor de Palestijnse kwestie. Het oplaten van vliegers met daarop raketten en Duitse rijksadelaren is echter ongepast. Niet op zijn minst gezien het feit dat tegenwoordig vliegers worden ingezet door groepen in Gaza als een vorm van eco-terrorisme.