Onjuiste waarschuwing EU-landen bevordert boycot

IN ISRAEL / Door: ELISE FRIEDMANN / 1 jul 2014 BDS EU NEDERZETTINGEN

EUambassadeurNa Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië waarschuwen nu ook Spanje en Italië tegen zakendoen met bedrijven die, aldus EU-ambassadeur in Israel Lars Faaborg-Andersen, ‘achter de Groene Lijn werkzaam zijn’. Zij plaatsen deze waarschuwingen op de websites met landeninformatie van hun ministeries van Buitenlandse Zaken. De waarschuwing bevat onder meer de tekst (uit het Frans vertaald): “Financiële transacties, investeringen, aankopen, bevoorraden en andere economische activiteiten in de koloniën of ten gunste van de nederzettingen, brengen juridische en economische risico’s met zich mee (..). Dit zal waarschijnlijk leiden tot geschillen.” Er zullen meer landen volgen, zei de ambassadeur zondag 29 juni, want ‘Europa verliest haar geduld met de nederzettingen’.

De tekst van deze waarschuwingen is behalve vaag, ook nog onjuist (zie verderop). Ingezetenen van die landen overtreden geen enkele wet als zij de waarschuwing negeren. Zulke vage waarschuwingen tegen zakendoen met nederzettingen of met bedrijven die daarmee een connectie hebben, maken deel uit van het intimidatie-arsenaal van BDS-activisten. BDS staat voor boycot, desinvesteren en sancties, specifiek tegen Israel. De ministeries van Buitenlandse Zaken van de vijf EU-landen lijken deze methode van BDS-activisten te hebben overgenomen.

Een overzicht van alle bekende jurisprudentie met betrekking tot BDS-acties laat zien dat er niet één zaak is gewonnen door BDS. Integendeel: de meeste zaken zijn aangespannen tégen BDS’ers en zij zijn bijna zonder uitzondering veroordeeld voor aangerichte schade en alle kosten. Klik hier om dit overzicht te bekijken.

Waar het keer op keer op neerkomt is: áls het tot een rechtszaak komt, dan telt voor rechtbanken de mate van betrokkenheid bij, of afstand tot, de beweerde misdrijven van het bedrijf waarmee wordt samengewerkt. In een zaak die een Londense dochteronderneming van Ahava aanspande tegen BDS-activisten, oordeelde de rechtbank zelfs dat deze dochteronderneming niet betrokken was bij de beweerde misdrijven (waaraan overigens de rechtbank ook het moederbedrijf niet schuldig achtte). Ook de mogelijkheden voor de investeerder of het bedrijf om invloed uit te oefenen op het beleid van een als ‘fout’ aangemerkte partner wordt meegewogen in de  (in het overzicht dikgedrukte) vonnissen.

Klik hier om het overzicht van ‘BDS-jurisprudentie’ te bekijken.
Foto: De EU-ambassadeur naast minister Lieberman, diplomacy.co.il