Online Seminar #1: The Emergence of Modern Zionism (Prof. A. Saposnik)

IN EDUCATIE / Door: REBECCA HEIJS / 11 feb 2022 ZOOM-LEZINGEN

Hebben Joden een politiek thuisland nodig? Dat was een vraag die de eerste zionisten in 1880 zichzelf stelden. Een vraag die later in onze tijd een hoop stof doet opwaaien. Maar het zionisme is meer dan alleen een politieke beweging die streeft naar de stichting van een Joodse staat in Palestina. Het is een verlangen van Joden om na alle oorlogen, geweld en omzwervingen een veilige thuishaven te vinden.


Tijdens de lecture neemt Prof. A. Saposnik ons mee in een reis door het zionisme. Hij laat de verschillende standpunten zien die Joden over dit thema hebben, het verlangen en de wil om een eigen staat te creëren, en de oplossingen die zij hiervoor aandragen. Hij laat zien dat zionisme niet alleen een idee is, maar ook doordringt in rituelen, taal en culturele instellingen. Hij geeft inzichten in een term waar vandaag de dag veel misverstanden over zijn. 

Saposnik is universitair hoofddocent aan het Ben-Gurion Instituut voor de Studie van Israel en Zionisme van de Ben-Gurion Universiteit in de Negev. Voor deze functie was hij directeur van het Younes & Soraya Nazarian Center for Israel Studies en was hij werkzaam aan UCLA. Hij is historicus van het zionisme en het Joodse nationalisme. 

Dit college is onderdeel van het collegereeks Israel and the Middle East. De voertaal is Engels.