Onrust aan de Gazagrens op zelfde niveau als voor het staakt-het-vuren

Het aantal vuurbomvliegers, grensinfiltraties en explosiefplaatsingen in Gaza aan de grens met Israel is weer op hetzelfde niveau als voorheen. Er was een relatieve kalmte nadat een staakt-het-vuren was bereikt tussen Israel en de terreurgroepen in Gaza, nadat 200 raketten op de Joodse staat waren afgevuurd. Nu is de onrust aan de grens echter weer vrijwel volledig terug.

De afgelopen maanden waren er wekelijks meerdere demonstraties en rellen in de Gazastrook aan de grens met Israel. De ‘Mars van terugkeer‘ protesten begonnen eind maart en de bedoeling was dat het hoogtepunt van deze acties in mei zou plaatsvinden – de maand dat de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem werd geopend en Israel haar onafhankelijkheid vierde. De demonstraties bleven echter doorgaan – waarbij ook sprake was van het oplaten van vuurbomvliegers, het gooien van molotovcocktails en grensinfiltraties. Het Israelische leger zegt uit zelfverdediging op te treden, waarbij aan Palestijnse zijde tientallen doden vielen – waarvan een groot deel als lid werd opgeëist door verschillende terreurgroepen waaronder Hamas.

In augustus werd – nadat terreurgroepen 200 raketten en mortiergranaten op Israel hadden afgevuurd – een informeel staakt-het-vuren bereikt. “Kalmte wordt beantwoord met kalmte,” aldus de Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman. Groepen in Gaza kregen de opdracht van Hamas om voorlopig geen ballonnen en vliegers met vuurbommen op te laten, en de rellen aan de grens leken af te nemen. Aanvullende restricties die op het toelaten van goederen tot Gaza waren ingesteld, werden door Israel opgeheven. 

Indirect wordt tussen de partijen onderhandeld voor een uitgebreide en formele wapenstilstand. In ruil voor een verlichting van de blokkade en allerlei investeringen in Gaza, stoppen Hamas en andere facties met alle aanvallen op Israel voor een jaar. Mogelijk is ook sprake van een gevangenenruil.

Inmiddels lijkt de onrust echter weer zijn teruggekeerd. Verschillende vuurbom-eenheden in Gaza laten weer veelvuldig vliegers en ballonnen op. De rellen aan de grens met Israel nemen ook weer toe, waarbij inmiddels tientallen overschrijdingen van het grenshek door Palestijnen hebben plaatsgevonden. 

Het is de vraag hoe lang dit door kan gaan. Er wordt gevreesd dat als de onrust niet afneemt, het weer tot een gewelddadig treffen tussen Israel en de terreurbewegingen in Gaza zal komen.