Onrustig weekeinde bij de Gazastrook

Het was een onrustig weekeinde bij de Gazastrook. Vrijdag waren weer rellen aan de grens waarbij meerdere gewonden vielen, terreurballonnen werden opgelaten en twee gewapende Palestijnen wisten Israel te infiltreren. Daarnaast was er twee keer sprake van een mortieraanval. Gedurende het weekeinde heeft de Israelische luchtmacht als antwoord meerdere keren posities van Hamas gebombardeerd.

In lijn met voorgaande dagen, was het vrijdag weer onrustig aan de Gazaanse grens met Israel. Bij de rellen en demonstraties was sprake van confrontaties met de IDF, waarbij 42 Palestijnse gewonden en een dode vielen. Sommigen raakten gewond door mislukte pogingen explosieven over het grenshek te gooien.

Daarnaast was sprake van een grensinfiltratie door twee Palestijnen. Na een zoektocht door veiligheidsdiensten werden ze uiteindelijk gearresteerd vlak bij een kibboets. Ze bleken gewapend met granaten en messen te zijn.

Ondertussen gaat het oplaten van ballonnen met daaraan explosieven en ontstekingen onverminderd door.

Als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl werd vrijdagavond vanuit Gaza een mortiergranaat afgevuurd op Israel. Gezinnen in Israelische dorpen aan de grens met het zuidelijke deel van de Gazastrook moesten erev sjabbat doorbrengen in de schuilkelders toen het code rood-alarm afging.

In antwoord op de mortieraanval bombardeerde de Israelische luchtmacht die nacht verschillende posities van Hamas in de kustenclave. De terreurbeweging worst als bestuurdende macht in de Gazastrook door Israel verantwoordelijk gehouden voor alles wat in en vanuit Gaza plaatsvindt.

De terroristen lieten zich hierdoor echter niet weerhouden om de avond daarop weer een mortiergranaat af te vuren. Hierop ging de IAF opnieuw over tot luchtaanvallen.

Woensdagavond werden ook al projectielen vanuit de Gazastrook op Israel afgevuurd. Toen werd de aanval opgeëist door de Salah al Din-brigade. Ook toen ging de Israelische luchtmacht over tot het bombarderen van Hamas-posities.

Om een verdere escalatie te voorkomen, shuttlet een Egyptische delegatie tussen Gaza en Israel om de rust terug te laten keren. Hamas eist een verlichting van de blokkade, een verruiming van de visserszone en het doorlaten van Qatarees geld in ruil voor het stoppen van de aanvallen en de provocaties.

Bij het wekelijkse ministersoverleg waarschuwde premier Netanyahu vandaag Hamas dat de naderende verkiezingen een grootschalige militaire reactie niet zullen voorkomen. “We zullen er alles aan doen om de veiligheid en rust in het gebied bij de Gazastrook – en in het zuiden in het algemeen – te herstellen.”