Ontruiming Gaza mogelijk eerder

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 21 jul 2005 GAZA NEDERZETTINGEN VS

NOS Nieuws

De ontruiming van de Gazastrook wordt mogelijk vervroegd. De Israëlische regering hoopt zo nieuwe protesten tegen het terugtrekkingsplan voor te kunnen zijn. De ontmanteling van joodse nederzettingen staat gepland voor medio augusus.

Vice-premier Ehud Olmert, die de ontruiming coördineert, is positief over het plan om de terugtrekking te vervroegen. De situatie waarbij 20.000 soldaten proberen 20.000 betogers buiten de Gazastrook te houden, is volgens Olmert geen wenselijke situatie.

"Deze confrontatie vreet een heleboel energie, verstoort het leven van alle inwoners van het land, levert geen enkel voordeel op. Dus ik zou zeker positief staan tegenover een vervroegde terugtrekking", zei Olmert tegen Israël Radio.

Volgens een hooggeplaatste functionaris gaat de regering onderzoeken of het juridisch en praktisch mogelijk is eerder te beginnen met de ontruiming. Hij zei ook dat de kwestie op de agenda staat als Sharon morgen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice ontvangt.

Protest

Bij de Gazastrook proberen al dagenlang zo’n 20.000 Israëliërs het bezette gebied binnen te vallen. Zij hebben hun plan om dit massaal te doen voorlopig opgegeven, maar de meeste betogers denken er niet aan om naar huis te gaan.

Hoewel de politie de betogers tot nu toe heeft kunnen tegengehouden, geven de betogers niet op en zoeken nu andere wegen om de Gazastrook te bereiken. "We vinden het nu niet het goede moment om tegenstand te bieden aan de politie en het leger. We willen Gush Katif in kleine groepjes infiltreren en binnen twee weken zullen 10.000 van ons daar zijn", zei Benzi Liberman, het hoofd van de raad van kolonisten.

De politie heeft al 250 mensen gearrestateerd die probeerden de Gazastrook binnen te dringen, zo meldt de krant Haaretz op haar website. De betogers claimen dat de afgelopen nacht duizend van hen het plaatsje Gush Katif hebben bereikt.

Kfar Maimon

Dinsdagavond strandden de betogers in Kfar Maimon, een dorpje nabij de grens met de Gazastrook. Sindsdien worden ze door ruim 20.000 politieagenten en militairen omsingeld.

Vanwege de extreme warmte zijn vooral demonstrerende gezinnen met kinderen woensdag naar huis teruggekeerd. Zo’n 15.000 betogers zijn gebleven.

Vorige week sloot Israël de 21 nederzettingen op de Gazastrook af voor alle niet-inwoners. De afsluiting blijft van kracht tot na de ontmanteling van de nederzettingen.