Ontruiming nederzetting op Westelijke Jordaanoever

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 28 jun 2012 GAZA NEDERZETTINGEN WESTBANK

Israel is gisterenmiddag begonnen met de ontruiming van de Ulpana buurt in Beit El, een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.

De nederzetting werd door het Israelische Hooggerechtshof illegaal verklaard omdat deze was gebouwd op Palestijns privé eigendom, de ontruiming moet voltooid zijn op 1 juli. Van de 33 families waar de gemeenschap Beit El uit bestaat zijn de eerste zestien families op vreedzame wijze vertrokken. De 17 overgebleven families hebben aangegeven de komende dagen te zullen vertrekken. De families zullen hun intrek in barakken nemen bij een Israelische basis totdat er een permanente oplossing voor deze 200 mensen is gevonden.

De bewoners van de nederzetting hadden eerst verklaard tegenstand te geven mocht er tot ontruiming worden overgegaan. Na toezegging van de Israelische premier Netanyahu om te zorgen voor vervangende woonruimte, hebben de families aangegeven zonder problemen te zullen vertrekken uit hun huizen. Het oorspronkelijke idee van de premier om de huizen te verplaatsen naar een ander gebied ging op advies van Israelische bouwexperts niet door. Dit plan zou volgens de experts onhaalbaar zijn, toch is vandaag besloten de huizen afgebroken zullen worden waarna de delen voor later gebruik zullen worden opgeslagen in een speciale loods.

Ontruimingen bleken in het verleden vaak gewelddadig waardoor Israel niet schroomde om het leger en de politie in te zetten. In 2005, als reactie op de ontruiming van alle nederzettingen in Gaza, gingen talloze demonstranten de straat op en ketenden zichzelf vast aan huizen. Een jaar later vielen er ook vele gewonden bij het ontruimen van een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Ditmaal hoefden politieagenten en soldaten niet ter plekke te zijn en de meeste families waren al begonnen met inpakken. Tijdens het inpakken van de spullen zei één persoon met tranen in de ogen: “dit is een levendige buurt vol met vreugde en geluk, en nu zal het worden afgebroken.”