Ontslag PA-premier nu definitief

IN ISRAEL / Door: ELISE FRIEDMANN / 23 jun 2013 GAZA HAMAS PA VREDESPROCES VS

tweetsHamdallahPA-president Abbas heeft zondag officieel het ontslag aanvaard van zijn gloednieuwe premier Rami Hamdallah. Tegenstrijdige berichten uit Palestijnse bron hierover volgden elkaar dit weekend in sneltreinvaart op. Hamdallah nam donderdag ontslag vanwege een machtsstrijd met een van zijn twee vice-premiers. Na een gesprek met PA-president Abbas vrijdagavond volgde een bericht dat Hamdallah het ontslag had ingetrokken, maar zondag berichtte het PA-persbureau Ma’an dat er besprekingen over gaande waren. Krap twee uur later echter volgde het bericht dat Abbas het ontslag had officieel had aanvaard.

De kwestie leek te dringen, omdat volgende week de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry de regio bezoekt in zijn hernieuwde poging het vredesproces nieuw leven in te blazen. Het ontbreken van een PA-premier heeft hierop geen invloed, want over vredesonderhandelingen beslist President Abbas. Maar het gedoe rond het aftreden van alweer een PA-premier valt wel slecht in een tijd waarin de PA-regering juist pogingen doet haar legitimiteit te versterken en erkenning te verwerven voor Palestina als staat.

Wat dat betreft heeft de PA al slechte kaarten: er is een rivaliserende regering van Hamas in de Gazastrook en de Palestijnse Presidents- en parlementsverkiezingen, die al in juli 2010 hadden moeten plaatsvinden, worden jaar na jaar uitgesteld. Het ontslag van de tweede PA-premier op rij – na slechts 18 dagen – omdat hij vindt dat zijn ambt is uitgehold, en de tegenstrijdige berichten daarna, versterken de indruk van een weinig stabiele regering.

Een ontevreden Palestijnse commentator stelde zondag in een satirisch stuk voor om de Palestijenen zelf via hun mobiel een nieuwe premier te laten kiezen: de verkiezing van de Gazaan Mohammed Assaf tot ‘Arab Idol’ de avond daarvoor was het enige teken van Palestijnse eenheid sinds de parlementsverkiezingen van 2006, grapte Maysoon Zayid op de Daily Beast.
De korte carriere van premier Hamdallah is nog het best samen te vatten in zijn drie enige tweets: 4 juni heette hij zijn weinige volgers welkom op zijn nieuwe twitteraccount, 20 juni tweette hij dat hij zijn ontslag had aangeboden, en drie dagen later volgde zijn laatste tweet als premier: “De president heeft mijn ontslag officieel aanvaard. R.H.”